Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Balıklarda Yüzgeçler Nedir,Görevleri | Biyoloji Bilgileri |

Balıklarda Yüzgeçler,Balıklarda Yüzgeç Nedir,balıklarda ve yüzen memelilerde karın ve göğüste çift; sırt, kuyruk ve anüste tek olarak bulunan, hareketi ve dengeyi sağlayan organ.

Balıklarda Yüzgeçlerin Görevleri

Balıklarda Yüzgeçler,Denizde yaşayan memeli hayvanlardan foklarda ve Öteki yüzgeçayaklılarda dört bacağın yüzgeç’e dönüşmüş olduğu apaçık görülür.

Bu yUzgeçler’de meşin gibi sert bir deriyle birbirine bağlı ve ucu çengel tırnaklı parmaklar bulunur.

Balinalarda kuyruk, yatay bir yüzgeç şeklinde yayılır; arka bacaklar körelmiş; ön bacaklar dıştan eklemli yüzgeçler halini almıştır; iskeletlerine bakıldığı zaman bir kolda bulunan temel kemiklerin bunlarda da bulunduğu görülür.

Ayrıca, bu memeli hayvanların çoğunda, kaslardan ve esnek dokudan oluşma bir deri kıvrımından ibaret bir sırt yüzgeci bulunur.

Penguenler grubundan kuşların çoğunda da kanatlar, üzeri pullu gerçek birer yüzgeç durumundadır.

İktiyozor gibi bazı fosil sürüngenlerin üyeleri de yüzgeç şeklindedir.

Fakat yüzgeçler bacaklardan dönüşme değilse, yani balıklarda olduğu gibiyse en mükemmel şeklini bulur: o zaman bunlar birer hareket organıdır; hayvan bunlar sayesinde olağanüstü bir çabuklukla her yöne atılabilir; bu sırada, zardan küreğe benzeyen ve yan yana dizili kılçıklardan meydana gelen bu organları tek tek veya birarada kullanır.

Balıklarda kol ve bacak yerinde bulunan yüzgeçler (göğüs ve karın yüzgeçleri, yani çift yüzgeçler) ötekiler kadar önemli değildir; bunlar özellikle balığa yön vermede ve suda dengeli olarak dik durmasını sağlamada işe yarar; fakat tek yüzgeçler (sırt, kuyruk, anus yüzgeçleri) çok önemlidir; bazı tiplerde bunlar enseden karnın altına kadar bir tek yüzgeç halinde devam eder, özellikle kuyruk yüzgeci, sağa ve sola çırpınması ve aynı zamanda loplarının burgulanması sayesinde hem bir pervane, hem de bir boyana küreği ödevi görür, mükemmel bir hareket kabiliyeti sağlar.

Bir yanıt yazın