Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Hobi

Çiçek Gübreleme Nasıl Yapılır,Çeşitleri | Çiçek Bakımı |

Çiçek Gübreleme Hakkında Bilgi,Çiçek Gübreleme Nasıl Yapılır,Bu besin maddeleri miktarları farklı olduğu gibi, birçok faktörlerin etkisi altındadır.

Çiçek Gübreleme Nasıl Yapılır
Suni gübrelerin azotlu, fosfor asitli, potasyumlu ve kireçli çeşitli oranlarda karışımlı olanları vardır.

Gerek ticaret amacı ile, gerekse zevk için evlerde, bahçelerde çiçek yetiştirmek isteyenler, bitkilerin normal ve sağlıklı büyümelerini ve gösterişli, bol çiçek açmalarını sağlayabilmek için kullanacakları topraklara gerekli gübreleri katmak ve onları besin maddelerince zenginleştirmek zorundadırlar.

Çiçek Gübresi Çeşitleri

Gübreleri başlıca iki büyük grupta incelemek yararlı olur

A – Organik gübreler : Büyük ve küçük bütün çiftlik hayvanlarının gübrelerini teşkil ederler Bu gübreler toprakta gözle görülmeyen mikro organizmalar tarafından karışımları değiştirilerek bitki tarafından alınabilecek bir hale getirirler.

Hayvansal gübreler toprağın fiziksel durumunu da ıslah ederler Bu organik gübreler toprakta etkilerini uzun müddet devam ettirirler.

Bu gruba kantozu, balık tozu, kemik ve boynuz tozu gibi azot, fosfor asidi ve potası kapsayan gübreleri de katabiliriz

B – Anorganik gübreler: Bunlara suni, kimyevi veya ticaret gübreleri adı verilmektedir Bunlar doğada bol miktarda bulunan madenlerden elde edilmektedir.

Bu suni gübrelerin birçok yararları ile beraber, zararları da vardır.

Faydaları süs bitkilerinin besin maddeleri ihtiyaçlarını sağlamaktır.

Sonra bu gübreler suda kolay erimekte ve bitkilerin kökleri tarafından da derhal alınmaktadır.

Şayet suni gübreler gereğinden fazla saksıdaki bitkilere verilecek olursa, bitkilerin köklerinde ve yapraklarında yanıklıklar meydana gelmesine sebep olur.

nedenle çiçeklere suni gübre verirken normal sınırı geçmemek ve arkasından bir su vererek erimesini sağlamak tavsiye edilir.

Suni gübrelerin azotlu, fosfor asitli, potasyumlu ve kireçli çeşitli oranlarda karışımlı olanları vardır.

Çiçekçilikte kullanılan suni gübreler daha ziyade kompoze yani karışık gübrelerdir.

çiçek sevenlere bir kolaylık olmak üzere azotlu, fosforlu ve potasyumlu suni gübrelerin karışımından küçük tablet şeklinde gübreler hazırlanmış hazırlanmıştır.

Bunlar çiçek saksıları veya kaplarının toprakları içerisine sokulmakta, sulama suyu ile yavaş yavaş eriyerek çiçeklerin beslenmesine yardım etmektedir.

Bu gübreleri çiçekçi dükkanlarından temin etmek mümkündür.

Sulu karışık gübreler

Yine çiçek yetiştiricilerine bir hizmette bulunmak üzere suda erimiş karışık suni gübreler hazırlanarak şişeler içerisinde satılır.

Çiçekleri sularken belli bir ölçüde bu sulu gübreden katmalı, iyice karıştırdıktan sonra saksıların kenarlarından yavaş yavaş vermelidir.

Çiçekler Ne Zaman Gübrelenir

Bir süs bitkisi bir saksıya veya bahçede hazırlanan yerine dikildiği zaman gübre de verilir.

Fakat bu gübre çiçeklere uzun süre yetmez.

Odalarda yetiştirilen çiçeklerin  geliştikleri süre ilkbahar ve yaz aylandır.

O halde bu süre içerisinde bitkileri Düzgün bir şekilde gübrelemek gerekmektedir.

Sonbahar ve kış mevsimlerinde bitkilerde büyüme yavaşlar, hatta dinlenmeye çekilirler.

Bu sürede gübrelemeye lüzum yoktur.

Soğanlı, yumrulu, rizomlu çiçeklerin, çiçeklenmeden önce bol gübreye ihtiyacı vardır.

Ancak bol besin maddesi sayesinde, gelecek yıl faydalanabileceğimiz yavru soğanları meydana getirebilirler.

Çiçekler Nasıl Gübrelenir

Evlerde, bahçelerde çiçek yetiştirmek isteyenler; kullanacakları harçlı toprakları önceden hazırlamalıdır.

Çiçek fideleri dikilecek bahçe toprakları yanmış eski ağır gübreleri ile gübrelenecek olursa, hem toprağın fiziksel durumu ıslah edilir, hem de çiçek fideleri daha neşeli büyür.

Buna ek olarak her kilogram toprağa 4 – 5 Gr. kadar karışık suni gübrelerden verilmelidir

Çiçek saksılarına harçlı toprak doldurmadan önce saksının altındaki fazla suyu akıtacak deliğin üzerine bir küçük kiremit parçası koymalı, sonra gübreli toprağı doldurmalıdır Evlerinde tavuk veya güvercin besleyenler.

Bunlara ait eski yanmış gübrelerden, zayıf büyüyen çiçeklere 10 15 Gr., kuvvetli büyüyenlere ise 15 20 Gr. kadar saksılara konacak harçlı topraklara karıştırabilirler.

Bu kuş gübreleri kuvvetli olduklarından dolayı, saksılara daha fazla konulursa narin çiçekleri yakabilirler.

Dışarıda funda toprağı, kestane toprağı adı altında satılan toprakların büyük bir kısmı maalesef aslına uymamakta, ne olduğu belirsiz çürümüş maddeler elekten geçirildikten sonra çiçek meraklılanna iyi gübreli toprak niyetine satılmaktadır.

Bunların içerisinde bazen zararlı böcek yumurtadan ve kurtlan da bulunduğundan saksılara dikilen çiçek fidelerinin bozulup kurumalarına sebep olmaktadır.

Bu konuda çok dikkatli bulunmak gerekmektedir.

Yukarıda saksıda yetiştirilen süs bitkilerinin genel olarak ilkbahar ve yaz mevsimlerinde büyük bir süratle büyümekte olduklarını işaret etmiştik Bu süre içerisinde bir veya iki haftada bir saksılara karışık suni gübrelerden bir şerbet vermek çok elverişlidir.

Narin süs bitkilerine bir ila iki gram, kauçuk ağacı, deve tabanı gibi daha kuvvetli büyüyenlere 4-5 Gr. suni gübreyi bir litre su içerisinde eritip yapraklara değdirmeden saksının toprağına çepçevre dökmelidir Sonbahar ve kış aylarında gübre şerbeti vermeye ihtiyaç yoktur.

Gübre şerbeti verdikten sonra saksı toprağının uzun müddet kuru kalmasına asla müsaade etmemelidir Sulu suni gübreleri dahi belli ölçüde sulandırdıktan sonra saksılara vermelidir.

Bazı kişiler, tavuk ve güvercin gübrelerini bir kapta bir iki hafta su içerisinde fermantasyona tabi tuttuktan sonra bol su ile sulandırıp çiçek saksılarına verilmesini tavsiye ediyorlar Bu sulu kuş gübrelerinin süs bitkilerinin büyümelerini kamçılayacağı aşikardır.

Fakat çok fazla verildiği takdirde körpe ve narin süs bitkilerinin köklerini yakabileceğini asla unutmamak gerekir.

Çaydanlıklardaki Kaynamış çay yaprakları ile kahve telvesi, sigara küllerini çiçek saksılarına dökerek faydalanmak usulü, yapılan araştırmalara göre gözle görülebilen güzel bir sonuç vermemiştir.

Bir yanıt yazın