Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Kabbala Nedir,Kökeni,Felsefesi

Kabbala Nedir,Hıristiyanlığın doğuşundan önceki iki yüzyıl boyunca Yahudiler arasında yapılan dini ve ahlaki çalışmalarıyla ortaya çıktı.

Kabala’nın Kökeni

Bu anlayış, hep tanrıcı bir ilâhiyata dayanır; olduğumuz ve gördüğümüz her şey, tanrısallığın kendisini dışlaştırma süresinden gelir, öğreti, bir kısmı erkek, bir kısmı dişi olan ve tek bir varlıkta birleşen ruh durumlarını ortaya koyar.

Kabala Felsefesi

Yeryüzünde birbirinden ayrılmış bulunan bu varlıklar, yeniden birleşebilmek için birbirlerini ararlar. Bekleme durumunda bulunan bütün ruhlar yeryüzündeki haclarını tamamlayınca Mesih gelecek ve mutluluk çağını açacaktır.

Bu teozofi’nin en eski açıklaması genellikle Akiba’ya mal edilen Sepher Jetzira’da (Yaratılış Kitabı) verilmiştir.

Kitap iki bölümdür. «Bilgeliğin Otuz İki Yolu» adlı birinci bölüme, Varlık’ın kendi kendine gelişimini tanımlamak, yani sınırsız bir imkânlılık olan Varlık’ın nasıl olup da sınırlı ve gerçek Varlık, durumuna geçtiğini göstermek ister.

İkinci bölüm, yani «Yaratılış Kitabı» Varlık’ın kendi dışında gelişmesini anlatır.

Bu taslak Sepher he-Zehar’da (İhtişam Kitabı) geliştirilmiştir.

Bu kitap çeşitli başlıklarla ayrı ayrı yazarlar tarafından değişik dönemlerde ve ortaçağ hahamlarının diliyle yazılmış on dokuz eserden kuruludur.

Bu gizli öğretinin Kutsal Kitap’ın metninde (özellikle Yaratılış Kitabı’nın birinci bölümlerinde, Ezekiel’in Keşfi’nde ve Neşideler Neşidesi»nde) bulunduğu ve her kelimeye değil de, her biri aynı zamanda bir harfi ve bir sayıyı temsil eden alfabe işaretlerine gizli ve İlâhî bir anlam vermek suretiyle, kendini ortaya koyduğu öne sürülür.

Bu eserlerdeki sistem, insanlığın fikir hayatını geniş ölçüde etkilemiştir.

Taraftarları arasında Philon, Avicene, Raymond Lulle, Pic de La Marandolc, Paracelcius, Reuchlin v.b. bulunmaktadır.

Sonraları gitgide sihir felsefeye hâkim oldu ve kabala da XVI. yy.dan sonra son buldu.

Bir yanıt yazın