Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Kesici Dişler,Özellikleri | Ansiklopedik Bilgi |

Kesici Dişler Hakkında Bilgi,İnsanda, 6-8 yaş arasında değişen geçici (süt dişleri) veya sonra çıkan sürekli diş olarak sekiz tanedir.

Kesici Dişlerin Özellikleri

Kesici dişeler, karşılıklı olarak çift çift dizilidir: ortada iki ve yanlarda iki olmak üzere her çenede dört kesici diş bulunur. Görevi, yiyecekleri tutmak ve kesmektir.

Maymunların kesici dişleri genellikle insana ve kendi boylarına oranla daha büyüktür, fakat her iki çenede eş düzlem üzerinde bulunmadıklarından insandaki kadar yararlı değildir.

Böçekçil ve etçil hayvanların kesici dişleri ufaktır, fakat kemirgenlerinki (tavşan ve benzerlerinden gayrısında her çenede bir çift) çok gelişmiştir, dış yüzü bazen turuncu mineli olan bu dişler sürekli olarak büyür ve sürekli olarak aşındıkları için de keskindir.

Atın kesici dişleri üç çifttir, çok çabuk aşındığından, otu kesme yeteneğini kaybeder, sadece kıstırıp koparırlar, bu dişlerin aşınma derecesi hayvanın yaşı hakkında bilgi verir.

Geviş getirenlerin çoğunda üst çenede kesici diş yoktur, bunun yerinde boynuzsu bir damak bulunur, alt çenedeki kesici dişler otu bunun üzerine bastırıp keserler (bu kesici dişlerin dördüncüsü, öteki memelilerdeki köpek dişine denktir).

Domuz, beslendiği kökleri topraktan çıkarmak için alt çene kesicilerini kürek gibi kullanır.

Filin yalnız üst çenesinde savunma aracı olarak kullandığı çok uzun iki büyük kesici diş vardır.

Sarig, kesici diş bakımından en zengin hayvandır: 18 tane kesici dişi vardır.

Bir yanıt yazın