Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Genel

Sadaka Nedir | Ansiklopedik Bilgi |

Sadaka nedir din kültürü,Sadaka etmek ne demektir,Sadakanın hükmü nedir,Sadaka miktarı nedir,Sadaka manası nedir,Sadaka Nedir,Dilencilere verilen para.

Yoksullara yardım olarak karşılıksız verilen şey.

Başının gözünün sadakası, başa gelebilecek bir belâyı önleyeceğine inanılarak verilen sadaka.

Verilmiş sadakası varmış!, bir kazayı ucuz atlatan kimseleri daha önce verdiği sadakaların kurtardığını belirtmek için kullanılır.

Allah katında sevap kazanmak ve hayır etmek amacıyla fakirlere bir malın veya gelirin karşılıksız verilmesi. (Vakıf da aynı şekilde kurulduğu için, sadaka, vakıf anlamına da gelir.)

Sadaka arzıhali, Osmanlı devletinde fakir kişiler tarafından sadaka isteme amacıyla padişaha verilen dilekçe. (Padişahın yaverleri, dilekçe vermek için toplanan kalabalığa sadaka dağıtırdı).

Sadaka

Eski Ahit’te öngörülmüştür.

Hıristiyanlığın başlangıcını izleyen ilk yüzyıllardaysa kaynakların ortaklaşa kullanıldığı ilk hıristiyan topluluklarında, kardeşlik duygusunun ifadesiydi.

İslâm dinine göre her müminin malî durumuna göre belli bir oranda sadaka vermesi gerekirdi.

Biri, müminin yılın belli günlerinde, özellikle ramazan ayında, öteki de canı istediği zaman verdiği, iki tür sadaka vardır.

Ramazan ayında verilen sadakanın değişik adları vardır ve miktarı yetkililerce belirtilir. ötekiyse insanın yoksullara, kimsesizlere yardım amacıyla her zaman verebileceği sadakadır.

Bu sadakanın belli bir ölçüsü yoktur.

Müslümanların ellerinde bulunan üç maldan birinin adı.Fıkıh. Sadakat iki kısma ayrılırdı; emvali bâtına, emvali zahire.

Emvali bâtına, gizlenebilen altın, gümüş, emtia gibi mallardır.

Bu mallar beytülmal haklarından değildir.

Beytülmal, emvali batınanın sadaka ve zekâtına karışmaz.

Emvali zahire, bina, arazi gibi gizlenemeyen mallardır.

Bunlar beytülmal haklarından olduğu için beytülmal, kulların sadaka ve zekâtına karışır; zekâtı, beytülmal tarafından belirtilir: msl. âşar, ağnam v.b. vergileri. Sadakatin verileceği yer nass suresiyle belirtilmiştir.

Sadakat, fakirlere, düşkünlere verilir.

Bir yanıt yazın