Saka Kuşu

Saka Kuşu Güzel sesli, küçük (13 sm) kuş. (Carduelis carduelis. Serçegillerden.)
Saka kuşu, hemen bütün Avrupa’da, Akdeniz dolaylarında, Güney Sibirya’da, Anadolu’dan Afganistan’a kadar ön ve Orta Asya’da bulunur.

Başın yüz kısmı kırmızı, üst kısmı, ense ve gaga dibi siyahtır. Kulak bölgesi, gerdan, göğsün bir kısmı, karın ve kuyruk üstü tüyleri beyaz, sırt kahverengi, kanatlar ve kuyruk siyahtır. Kanatların üzerinde parlak sarı renkte birer leke bulunur.

Sakalar genellikle gezici kuşlardır. Ağaçlı köylerin kenarlarında, meyve bahçelerinde, açık ormanlarda yaşar, özellikle devedikeni, bitki taneleri, böcek ve yaprak uçlarıyla beslenir. Güzel Öttüğü için evlerde kafeslerde de beslenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir