Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Sidon Antik Kenti | Tarihi Yapılar |

Sidon Antik Kenti,Kutsal Kitapta sık sık adları geçen Sur ve Sidon kentleri Roma İmparatorluğu’ndan önce, Akdeniz’de denizcilik ve ticaretle uğraşan Fenikeliler’ce kurulmuştur.

Sayda Antik Kenti

Bir burun ve bir ada üzerinde kurulan Sidon’un iki limanı vardı ve M. ö. II. binyılda, deniz halklarının Sidon Antik Kentiistilâsına (M. ö. 1200’e doğru) ve Filistinliler tarafından işgaline kadar, Güney Fenike’nin başlıca şehriydi.

O tarihte üstünlüğü Sur’a (Tyros) kaptırdı.

M.ö. 678’e doğru Asurlu Asarhaddon’un yıktığı şehir, Akamanışlar devrinde Fenike satraplığının merkezi oldu; M. ö. 344’te Artakserkses III Okhos’a karşı ayaklandı ve yakıldı.

İskender’i kabul etti ve donanması Sur kuşatmasına katıldı.

Bir roma kolonisi olan şehir, piskoposluk merkezi haline getirildi fakat SOl’de bir depremle yıkıldı.

Tarihi Eserler

856’da, bir rastlantı sonucunda kral Eşmunazar’ın lahdi bulundu (bugün Louvre’da).

Renan, kazı şantiyelerinden birini Sidon antik kentin’de kurdu.

1887’de, Müzeler müdürü Osman Hamdi Bey bir yeraltı mezarlığında Eşmunazar’ın babası Tabnit’in lahdini, İstanbul Arkeoloji müzesinde muhafaza edilen «İskender’in», «Satrap’ın», «Lykialı’nın, «Ağlayan Kaınlar’ın» denilen oymalı lahitlerini buldu.

O tarihe kadar Helenistik çağdan eski eserler bulunmamıştı.

1914’te G. Contenau ile Theodor Makridi Bey, II. binyıldan kalma tabakalara ulaştılar; fakat savaş, çalışmaları durdurdu.

G. Contenau 1920’de geri dönerek kazılara tek başına devam etti.

Kafer-Carra köyündeki yeraltı mezarlıkları II. binyıldan kalmadır; Lübnan’ın istinat duvarlarında ise Helenistik çağdan kalma, duvarları boyalı mezarlar ortaya çıkarılmıştır.

Sayda’nın kuzeyinde, tepenin yamacındaki yüksek bir düzlük üzerinde ların Eşmun’a adanmış bir tapınak bulundu.

Eşmunazar’ın seleflerinden Bodaştart’tan kalma fenike kitabeleri, bu kralın tapınağı M.ö. V. yy. sonunda onarttığını doğrular.

Bir yanıt yazın