Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Siyer Nedir,Siyer Hadisler | Din Bilgileri |

Siyer Nedir,Hz. Muhammed’in hayatını konu olarak alan eser.

Hz. Muhammed’in hayatını yazan kimse.

Siyer Hadisler

Önceleri «tavır ve hareket, hayat tarzı» anlamına gelen siyer, İbni Hişam, Hz. Muhammed’in hayatını anlatan eserine bu adı verdikten sonra, aynı türdeki bütün eserler için Siyer Nedirkullanıldı.

İslâm toplumu içinde Hz. Muhammed’in hayatıyla ilgili söylentilerin toplanması çok erken tarihlerde başladı.

Vehb bin Münebbih’in (655-729) Kitabü’l-Meğazi’si (Savaşlar Kitabı) bu türün ilk örneğidir.

Urve bin Zubeyr (644-713), Abdurrahman Mugine (öl. 743), İbni Şihab ez-Zühri (öl. 742).

Asım bin Ömer (öl. 747) ve Musa bin Ukbe (öl. 759) bu türü geliştirdiler.

İbni İshak (öl. 760) Hz. Muhammed’in hayatıyla ilgili söylentileri topladı ve bir tarihçi gözüyle değerlendirdi.

Arapça ve Farsça siyer kitaplarından birçoğu, pek çok defa Türkçeye çevrildi.

Bunlar arasında, Muhammed bin İsa et-Tirmizi’nin (Öl. 892) Şemail-i Şerife’sinden (Hz. Muhammed’in Kutlu Görünüşü), Hüsameddin en-Nakşibendi, Hasan Hüsameddin, Mehmed Raıf v.d. tarafından yapılan tercümeler; Câmî’nin (1414 – 1497) Şevahid-i Nübüvve’sinden (Hz. Peygamber İle İlgili Tanıklar) Lâmiî’nin tercümesi; Molla Miskin diye bilinen Muinüddin bin Muhammed el-Şerahî’nin (öl. 1501) Maaricün-Nübüvve’sinden (Hz. Peygamber’in Yükseldiği Yerler) Mehmed bin Mehmed Altıparmak’ın tercümesi; Ahmed bin Muhammed el-Kastalani’nin (öl. 1517) Maalim-ül-Yakin’inden (Dinle İlgili Kesin Bilgiler) Abdülbaki’nin tercümesi; İbrahim bin Muhammed el-Halebî’nin (öl. 1549) Siyer-i Haleb’sinden Ahmed Âsım’ın tercümesi; Ataullah bin Fazlullah eş-Şirazî’nin (öl. 1592) Ravzat-ül-Ahbab’ından (Sevgililer Bahçesi) Benlizade Mahmud’un tercümesi v.d. anılabilir.

Bir kısmı bu kaynaklardan da faydalanılarak yazılan Türkçe siyerlerin en ünlüleri şunlardır: Hakanî’nin (öl. 1606) Hilye’si; Ahmed Neşati nin (.ol. 1674) Hilye-i Enbiya’sı; Veysî’nin (1561-1628) yarım kalmış Siyer i ile Nabî (öl. 1712) ve Nazmizade’nin (öl. 1723) buna yazdıkları ekler; Eyüb Sabri Paşanın (öl. 1809) Mahmud-üs-Siyer’i v.d.

Bir yanıt yazın