Skleroz Nedir? Ne Demek?
Skleroz Nedir,Ne Demek,(yun. skleros, sert’ten fr. sclerose). Patol. İçindeki katılgan dokunun artmasından dolayı bir organ veya dokunun patolojik sertleşmesi.
— Ted. Sertleştirici maddeler şırınga edilerek varisleri ve patolojik boşlukları tedavi etme metodu. (Varislerin, basurların ve bazı kistlerin sklerozu, sodyum salisilat, iyotlu eriyik, gliserin veya kininüre türevlerinin şırıngasıyla sağlanır.)
Skleroz, bir iltihaptan sonra dokuların eski normal haline dönememesidir. Farklılaşmış sağlam bir dokunun yerini sklerozlu dokunun alması sakatlayıcı bir nedbeleşme olayıdır. Mesela sirozda, karaciğer dokusunun yerini devamlı olarak ilerleyen sklerozlu bir doku alır. Skleroz, fonksiyonunu kaybeden bir organda da meydana gelir. Atardamar sklerozuna damar sertliği denir.
Nöroloji
Skleroz terimi çeşitli hastalıkları adlandırırken de kullanılır: plaklı skleroz, amyotrofili yan skleroz v.b. Skleroz gerçekte çok çeşitli belirtileri ve çök değişik sebepleri olan bu gibi hastalıkların son evresidir.
Plaklı Skleroz
Düzensiz olarak yer yer ve art arda miyelinsizleşme şeklinde beliren ve sklerozla sonuçlanan bir tümbeyip akmaddesi iltihabıdır.
Plaklı skleroz genç erişginlerde Sık görülen bir hastalıktır. Belirtileri, lezyonların merkezi sinir sistemindeki dağılışı düzensiz ve sistemsiz olduğu için çok çeşitlidir. Başlıca özelliği nöbetlerle ilerlemesi ve belli bir gerileme eğilimi gösterip birikmelere ve sonunda ağır bozukluklara Sebep olmasıdır. Bu hastalığa sebep olarak henüz tam ispatlanamamış alerjik bozukluklar, merkezî sinir sistemi toplardamar dolabımı aksaklıkları gösterilmiştir.
Amyotrofili Yan Skleroz veya Charcat Hastalığı
Bir omurilik hastalığıdır; özellikle boyun bölgesinde ön boynuz, yan kordon ve en fazla pramit sinir hücrelerinde lezyonlar yapar. Klinik belirtiler, en başta kollarda kas atrofisiyle belirğin çevresel sinir bozuklukları ve bacaklarda piramit sinir rahatsızhkl arıdır.
Yumrumsu Beyin Sklerozu
Kötü gelişmiş sinir dokusundan oluşmuş çeşitli büyüklükte düğümlerin bulunmasıyla belirlidir. Klinik olarak zekâ geriliği, sara ve yağ adenomlarıyle belli olur.
Beyin Merkez ve Lopları Sklerozu
Beyin yarımkürelerindeki akmaddehin karşılıklı sklerozudur.
Karışık Sklerozlar
Aynı patalojik Sebebe bağlı olarak omurilik yan kordonlarıyla arka kordonlarda birarada görülen sklerozlardır. Bu çeşit sklerozların başlıca tipi Biermer kansızlığında görüleli Omurilik hastalığıdır. Bu kansızlıkla birlikte karışık sklerozlar, sinir-kansızlık belirtisini meydana getirir.