1-) Otizm Nedir ? 2-) Otizmin Belirtileri Nelerdir ?

Otizm Nedir ?

Otizm bireyin, ilk 3 yaş içerisinde belirtilerini gösteren, sosyal ve davranışsal bütün hayatını etkileyen gelişimsel bir rahatsızlıktır. Otizmli bireyler sosyal uyum sorunları göstermekte, duygularını ifade etmekte zorlanmaktadırlar.

Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlar ve hayat boyu devam eder. Otizmin neden olduğu bilinmediği gibi bunun üzerine araştırmalar devam etmektedir.

Otizm, sosyal, iletişimsel ve davranışsal becerileri etkileyen bir gelişimsel bozukluktur. Otizmli kişiler, başkalarıyla uyumlu ilişki kurmakta, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte ve başkalarının bakış açılarını anlamakta zorlanırlar.
Otizmli kişilerin belirtileri ve ihtiyaçları kişiden kişiye değişebilir. Bazı otizmli kişiler konuşamazken, bazıları normal veya üstün zekaya sahip olabilir. Otizmli kişilerin yaşam kalitesini artırmak için erken tanı ve uygun eğitim programları önemlidir.
 
Bazı otizmli bireyler konuşmakta zorlanmaktadırlar. Diğer yandan üstün zeka özelliklerine sahip olabilmektedirler.
Otizmli bireylerin yaşamını sürdürebilmeleri için erken tanı önemlidir. Bu noktada ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Evde huzursuz bir ortamın olması, tv ve telefon bağımlılığı otizmin ilerlemesinde etkendir. Otizmli kişilerin belirtileri ve ihtiyaçları kişiden kişiye değişebilir. Otizm tedavisinde kullanılan yöntemler çok çeşitlidir ve her çocuğun ihtiyacına göre farklılık gösterir. Ailelerin çocukları için uygun olan yöntemleri seçmesi ve değerlendirmesi önemlidir.
 

Otizmin Belirtileri Nedir ?

 
1-) Göz Temasından Kaçınma ; otizmin en önemli belirtilerinden bir tanesi göz temasından kaçınılmasıdır.
 
2-) İletişim Sorunu ; Otizmin belirtileri ; söylenenleri dinlememe, duymamazlıktan gelme, konuşarak anlatma sorunu olarak özetlenebilir.
 
3-) Sosyal İletişim Sorunu ; Otizmli bireyle yaşıtlarıyla oynamazlar. Duygusal ifadelerden kaçınırlar. Oyun kurmakta zorlanırlar. Yalnız kalmayı tercih ederler.
 
4-) Hayal kurmamak ; Otizmin belirtilerinden diğeri hayali oyunlar oynanamamaktır. Sürekli aynı hareketleri tekrar ederler. Oyuncaklarına ve belirli nesnelere karşı takıntılı olurlar.