Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Ağustos Böceği

Ağustos Böceği,Bu böceklerin erkekleri karın zarlarını titreştirerek çekirgeler gibi vızıltılı bir sesle öterse de, ağustos böcekleri ile çekirgeler arasında yakın akrabalık ilişkisi yoktur.

Ağustos Böceğinin Özellikleri

Ağustos böcekleri genellikle zar gibi saydam olan iki çift kanatlarıyla daha çok gece kelebeklerine (pervaneler ve güveler) benzeyen oldukça iri böceklerdir.

Gaga biçimini almış güçlü ağızlarıyla meyve ve orman ağaçlarının özsularını emerek beslenirler.

Erkek ağustos böceklerinin yüzlercesi bir araya toplanıp öttüğünde, sürekli vızıldayan ou tiz sesler korosunun gürültüsü dayanılmaz boyutlara ulaşır.

Erkeklerin bu ötüşü, büyük olasılıkla, kendileri gibi vızıldayamayan dişileri çiftleşmeye çağıran aşk şarkılarıdır.

Bütün ağustos böceklerinin yumurtadan erişkinliğe kadar uzanan yaşam çevrimi birbirine benzer. Bu çevrim dişi ağustos böceğinin ince dallarda yarıklar açıp içine yumurtalarını bırakmasıyla başlar.

Yumurtalar çatladığında içinden nemf denen yavrular çıkar. Kanatsız olan bu yavrular yumurtalar açılır açılmaz yere düşer ve toprağın içine gömülerek ağaç köklerinden emdiği öz sularla yaşamını sürdürür.

İyice büyüdüğünde toprağın üstüne çıkarak bir çalı ya da ağaç gövdesine tırmanan nemf, burada erişkin bir ağustos böceği olmaya hazırlanır.

Yaklaşık bir saat sonra derisi sıyrılarak üzerinden düştüğünde artık erişkin bir ağustos böceğine dönüşmüştür.

Başlangıçta kozasından yeni çıkmış bir güveninki ya da kelebeğinki kadar küçük olan kanatları hızla büyüyerek gelişir ve ağustos böceği uçarak kendine bir eş aramaya başlar.

Çiftleşmeden sonra dişi böceğin yumurtalarını ağaç yarıkla-rına bırakmasıyla bu çevrim yinelenir.

Toprak altındaki yaşamı yıllarca süren ağustos böceği toprağın üstüne çıkıp erişkin duruma geldikten sonra ancak birkaç hafta yaşayabilir.

Ülkemizin bulunduğu iklim kuşağındaki türlerin erişkinlik evresi yaz ortalarına, özellikle ağustos ayına rastladığı için yalnız o aylarda görülen bu böceklere ağustos böceği denmiştir.

Kuzey Amerika’daki bazı ağustos böceklerinin (Magicicada) toprak altındaki nemf evresi 13 ya .da 17 yıl kadar sürer.

Bu uzun büyüme döneminin sonunda kanatlanmış binlerce ağustos böceği birdenbire ortaya çıkar; ama bunların çoğu kuşlara ve yaban arılarına yem olur.

Tasmanya’nın ormanlarla kaplı serin bölgelerinde ve Avustralya’nın güneydoğusunda yaşayan, fosile benzer tüylü ağustos böceklerinin ses üreten organları öbür türlerinki kadar gelişmemiştir.

 

Bir yanıt yazın