Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Hobi

Akvaryum Balıklarının Beslenmesi

Akvaryum balıkları nasıl beslenmeli,Akvaryum balıkları beslenme şekilleri,Akvaryum Balıklarının Beslenmesi,Balıkların beslenmesinde dikkat edilecek en önemli nokta, onlara fazla yem vermekten sakınmaktır.

Fazla yem, onlarda çok ağır bağırsak bozulmalarına ve bu yüzden hayvanların ölmesine sebep olur.

Akvaryum Balıklarının Beslenmesi
Fazla yem, onlarda çok ağır bağırsak bozulmalarına ve bu yüzden hayvanların ölmesine sebep olur.

Bundan başka, artarak dibe çöken, suya dağılan yemler de çürüyerek zehirli ve zararlı gazların meydana gelmesine, balıklarda tehlikeli hastalıklara sebep olan çeşitli mantarların üremesine yol açar.

Balık beslemeye yeni başlayanların, hayvanlan daha sağlıklı bulundurmak amacıyla onlara bol yem, vermeleri sonunda bütün balıkların ölmesine sebep olduklan sık sık görülür.

Balıklara yem günde iki defa ve her seferinde ancak 2-3 dakikada yiyerek bitirebilecekleri kadar yem verilmelidir.

Bu miktarın kesin olarak belirtilmesi güçtür ve hayvanların cinslerine, yapılarına, durumlarına göre ancak denemelerle tam olarak ayarlanabilir.

Bununla beraber, yaklaşık olarak, 3 cm. uzunluktaki 15 balık için, her seferinde bir kahve kaşığı dolusu yemi yeterli görebiliriz.

Alınacak sonuca göre, bu miktar biraz artırılıp azaltılabilir.

Yemin verilmesinden en çok yarım saat sonra, yenmeyerek dibe çökmüş artıklar sifon veya emici aletle akvaryumdan alınmalıdır.

Yemlerin suya fazla dağılmaması ve balıklar tarafından kolay yenebilmesi için bunlara su üzerinde yüzen küçük delikli yüksük şeklinde yemleme kapları içinde vermek çok uygun olur.

Balık Yemleri

Doğada serbest yaşayan balıklar; sulardaki çeşitli balık ve yumurtaları, sivrisinek ve benzeri hayvanların larvalarını, çeşitli kurtçukları, cins cins bir hücreli canlılarla diğer küçük su hayvancıklarını, bazı bitki çürüntülerini yiyerek beslenirler

Akvaryumlardaki balıklara, onların doğadaki bulabildikleri bütün yem çeşitlerini vermek mümkün doğal beslenme şekillerine elden geldiği ölçüde uyulması da gerekir.

Bu bakımdan balık yemleri: 1. Canlı yemler, 2. Kuru (kurutulmuş) yemler olmak üzere iki grupta toplanabilirler.

Canlı Akvaryum Yemi (Hayvansal yemler) 

Sağlanmaları, kuru yemlere göre daha zor olmakla beraber, balıkların en çok sevdikleri yemlerdir.

Bunlar arasında kiklops’lar (eyelops), su pireleri (daphnia), sivrisinek ve tatarcık larvaları, et ve meyva sineklerinin yumurta ve larvaları,iyice alalanmış yer solucanları, çok ince doğranmış çiğ et veya balık parçaları, beyaz toprak kurtçukları ve içinde bitki bulunan durgun sularda pek bol üreyen infuzoryalar, balıkların en çok sevdikleri yemler arasındadır.

Bunlardan daphnia’lar (su pireleri), en az 25 cm. çapında ve küçük delikli ağlarla ilkbahardan güz sonuna kadar olan devrede, durgun su kenarlarında kitleler halinde yakalanabilirler.

İnfuzoryalar, evlerde kolaylıkla üretilebilen canlılardır: Bir kavanoza az miktarda ince doğranmış kuru ot veya salata yaprağı konup üzerine su doldurulduktan sonra birkaç gün ışıkta ve sıcakça bir yerde bırakılırsa binlerce infuzorya ürer ve su, esmer – yeşilimtrak bir renk alır.

Akvaryum suyuna birkaç günde bir, bundan birer kaşık katılırsa, balıklar bunları zevkle yerler.

Ağzı açık, su dolu bidonlarda, havuzlarda, durgun su birikintilerinde çeşitli sivrisinek larvalarından başka, kırmızı renkli kurtçuklar da bolca ürer ve balıklarımız için iyi birer yem kaynağı teşkil ederler.

Evlerde, beyaz toprak kurtçuklarının üretilmesi de oldukça kolaydır: Bunun için 40 cm. uzunlukta, 25 cm. genişlikte ve 7,5 cm. derinlikte iki tahta kutu alınarak iki kısım bitki çürüntüsü ve bir kısım ince kum karışımı ile doldurulup ıslatılır.

Bu nemli toprak üzerinde, yan yana iki küçük çukur açılıp bunlardan birine bir miktar (bitki çürüntüleri içinde sıkça rastlanan, beyaz renkli, incecik) toprak kurdu, yanındakine de ıslak ekmek içi konularak üzerleri toprakla kapatılır.

Sandıkların üzerine birer cam kapak, bunların üstüne de, ışık girmemesi için koyu renkli bir örtü örtülür.

Bu şekilde hazırlanan bu sandıklar ılık ve loş bir yere bırakılır.

Toprak her zaman nemli nemli tutulur ve ekmek içi ara sıra tazelenirse kurtlar kısa zamanda ürerler.

Toprağın üzerinde kaynaşmaya başlayan bu hayvancıkları, pensle küçük topakçıklar halinde alınarak balıklara azar azar verilir. Sandıkların nöbetle kullanılması, elde her zaman hazır kurt bulundurulmasını sağlar.

Balıklara sürekli şekilde aynı yemin verilmeyerek bunların zaman zaman değiştirilmesi veya karışık olarak verilmeleri hayvanların daha iştahla yemelerine yardım eder.

Canlı yemler balıkların doğal beslenme şartlarına daha uygun olduğundan bulunabildikleri sürece kurutulmuş yemlere tercih edilmelidirler.

Kurutulmuş Akvaryum Yemi

Akvaryum malzemesi satan dükkânlarda et, kurtçuklar, larvalar, balık ve ince tahıl unlarıyla yumurtanın değişik oranlarda karıştırılması suretiyle hazırlanmış çeşitli kuru yemler bulunur.

Bunlar, verilecek balıklarm cinslerine göre, yiyebilecekleri irilikte ve ince, orta, kaba olmak üzere üç tipte yapılırlar.

Balıklara bu hazır yemlerden başka, katı pişmiş ve iyice ufalanmış yumurta sarısı da az miktarda verilebilir.

Akvaryum balıkarına ekmek ve francala içi, pişmiş patates ve karınca krizalitleri gibi yiyeceklerin verilmesi ağır bağırsak hastalıklarına ve hayvanların ölmesine sebep olur.

Bir yanıt yazın