Akvaryumun Hazırlanması,Kum Koyma
Akvaryuma kum koymak şart mı,Akvaryuma kum koymasam olur mu,Akvaryuma nasıl kum koymalıyım,Akvaryuma kum nasıl koyulur,Akvaryum kum çeşitleri,Akvaryum hazırlama,Akvaryumun Hazırlanması,Yeni alınan bir akvaryumun su kaçırıp kaçırmadığım kontrol etmek için, üstten 5 cm. kadar bir boşluk kalıncaya kadar suyla doldurup bir, iki gün beklemek tedbirli bir davranış olur.
Hiçbir akıntı ve sızıntı olmadığına iyice kanaat getirilince içi ve dışı dikkatle yıkanarak temizlenir, çalkalanır ve sürekli olarak bulundurulacağı yere yerleştirilir.
Akvaryuma Kum Koyma
Dikilecek su bitkilerinin kök salıp tutunmaları için önce akvaryumun dibine kum sermek gerekir.
Bu işte kullanılacak kum, ortalama 2 mm. büyüklüğünde ve kaba yapılı dere kumu olmalıdır.
Kum, akvaryuma konulmadan önce bol su ile iyice yıkanarak içindeki toprak ve çamurlar temizlenmelidir.
Organik maddelere zengin olan toprakla karışık kum kullanılırsa bu organik maddelerin samanla çürüyerek çıkaracakları koku ve gazlar, balıklar için çok tehlikeli olurlar.
Bunun gibi, pek fazla sayıda iri çakıl konulması da, yem artıklarının aralara girip çürümesine sebep olacağı için uygun değildir.
Kum, akvaryuma ıslak olarak ve tabakalar halinde azar azar doldurulur.
Kumun yüzeyi, arkadan öne doğru meyilli olarak düzenlenir.
30 cm. ye kadar genişliği olan akvaryumlardaki kum yüksekliği arka tarafta 6, önde ise 3 cm. olmalı, daha büyük akvaryumlarda ise her iki yükseklik biraz arttırılmalı fakat 10 cm. yi de geçmemelidir.
Tabanın öne doğru meyilli olması, hayvan dışkılariyla yem artıklarının ön tarafta toplanmasını ve ileride belirtileceği şekilde buradan kolaylıkla alınmasını sağlar.
Kum tabakaları birbiri üzerine yığılırken hafifçe bastırılarak, arada hava bırakmamalıdır.
Akvaryumu süslemek, balıklara da bir sığınak sağlamak için, kumun üzerine yer yer küçük kaya parçaları, iri çakıllar yerleştirmek uygun olur.
Fakat bu taşların kireçli yapıda olmamalara çok dikkat edilmelidir.
Taşların yapısındaki kireç, zamanla ve suda meydana gelen karbon dioksitin de etkisiyle eriyerek suyun sertliğini, balıklar için çok zararlı olacak şekilde arttırır.
Kuartz, granit, bazalt gibi kaya parçaları korkusuzca kullanılabilirler.
Akvaryum içinde yerin fazla daraltılmaması ve hayvanlann da yaralanmalarına meydan verilmemesi için çok sayıda, fazla iri ve sivri taş konulmasından sakınılmalıdır.
Fazla dar olmamak, yemlerle hayvan pisliklerinin altta toplanıp kalmasına meydan bırakılmamak şartıyla taşlardan bir tünel veya mağaracık da yapılabilir.
Bazı balıklar bu çeşit tünellere çekilmekten çok hoşlandıkları gibi yavrular da buralara sığınır ve büyük balıklar tarafından yutulmaktan korunurlar.