Albatros Kuşu,Özellikleri | Ansiklopedik Bilgi |
Albatros Kuşu,Albatroslar çok büyük kuşlardır: Bağırgan albatrosun (Diomedea exulans) kanat açıldığı 3,60 m’yi bulur (bu, günümüzdeki kuşlar arasında en büyük kanat açıklığı sayılır).
Albatros Kuşunun Özellikleri
Tüyleri genellikle siyah ve beyaz olan albatroslar, adalarda ve kıyılarda (Kerguelen, Yeni Zelanda, Hawaii, Japonya, vb.), topluluklar halinde yuva yaparlar.
Deniz üstünde tıpkı bir planör gibi, kanatlan bütünüyle hareketsiz biçimde saatlerce uçabilirler.
Balıklarla, yumuşakçalarla, kabuklu deniz hayvanlarıyla ve gemilerden atılan artıklarla beslenir.
Başka birçok kuş gibi kuzey-güney yönüne değil, rüzgarın da yardımıyla, batı-doğu yönüne doğru göç ederler.
Büyümeleri uzun zaman alan albatrosların, diğer fırtınakuşları gibi, boynuz biçiminde sert bir gagaları ve borumsu iki boşluğun bitiminde yer alan burun delikleri vardır.
Fırtınakuşları takımı, albatrosların yanı sıra üç aileyi daha kapsar: Pelikangiller (Güney kutbundaki denizlerde yaşayan dalıcı fırtına kuşlarıdırlar.
Davranışlarıyla penguenleri anımsatırlar); yelkovangiller (en belirgin örneği yelkovanlar ile kutup fırtına kuşudur.
Boyları bir martı ya da karga büyüklüğünde olan yelkovanlar göçmen kuşlardır; bazıları Güney yarıküreden gelerek, yazlan Avrupa’nın açık denizlerinde geçirirler.
Yaklaşık 46 sm boyunda dayanıklı bir kuş olan kutup fırtınakuşuysa, çok eski dönemlerde kuzey denizlerinde yaşarken, zamanla güneye doğru uzanarak Batı Avrupa kıyılarındaki yahyarlarda yuva yapmaya başlamıştır).
Küçük fırtına kuşugiller (boyu 15-20 sm arasında değişen, tüyleri koyu, kuyruk çıkıntısıysa siyah olan küçük fırtınakuşu, Batı Avrupa’daki sığ kayalıklarda yuva yapar).
Yaşamlarını deniz üstünde sürdüren fırtınakuşları, yalnızca üremek için karaya inerler.