Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Alphonse Daudet Kimdir,Hayatı | Yazar Biyografileri |

Alphonse Daudet Kimdir,Fransız yazarı (Nimes 1840-Paris 1897).Ernest Daudet’nin kardeşi.

Alphonse Daudet Hayatı – Kısaca

Oldukça başıboş geçen bir gençlikten sonra, hayatını kazanabilmek için Alais kolejinde belletici oldu.

Kardeşinin yardımı ile edebiyat alanında gücünü denemek üzere Paris’e gitti.

Les Amoureuse (Âşık Kadınlar) [1858] adlı şiir kitabı ik tanındı.

Değirmenimden Mektuplar (Lettre’ de mon Moulin) [1866] ile ün kazandı.

Bunun ardından şu eserlerini yayımladı: gençlik hatıralarını romanlaştıran Küçük Şey (Le Petit Chose) [1868], Taraskon’lu Tartarin (Tartarin de Tarascon) [1872], Pazartesi Hikâyeleri (Contes du Lundi) [1873].

Fromont jeune et Risler Aîne (Küçük Fromont’la Risler Ağabey) [1874], Jack (1876). le Nabab (1877), Les Rois en Exil (Sürgündeki Krallar) [1879], Numa Roumestan (1881), Evangeliste (İncil Yazarı) [1883], Safo (Sapho) [1884], Tartarin sur les Alpes (Tartarın Alplerde) [1885], İmmortel (ölümsüz) [1888], Port-Tarascon (Tarascon-Limanı) [1890], La Petite Paroisse (Küçük Cemaat) [1895], Soutien de Famille (Evin Direği) [1898].

Ayrıca iki ciltlik hatıraların, yayımladı: Souvenirs d’un Homme de Lettre (Bir Edebiyatçının Hatıraları) [1888] ve Trente Ans de Paris (Paris’te Otuz Yıl) [1888] Oyunlarının en güzeli olan Arlesienne (Şehirli Kız) [1872], Bizet tarafından sahne müziği ile bestelendi.

Daudet, kuruluşundan itibaren Goncourt akademisine üye oldu.

Alphonse Daudet’nin eserleri, en azından Goncourt’ların anladıkları izlenimci anlam da, natüralist roman türüne girer.

Kitaplarının, hayatı tanıtan belgeler olmasını istedi.

Canlı hayal gücü, ince duyguları, şair ruhu sayesinde hayatın acıklı ve yoksul yanlarını, ince bir duyguya bürüyerek güler yüzlü bir iyimserlikle, içten ve sürekli bir yaşama sevgisiyle dile getirdi.

Daudet. hoyrat edebiyattan ayrılan belli başlı özelliklerini belki de Dickens’ın etkisine borçludur; ama sevgili güneyini hiç unutmayan bu güneyli, Paris’in kapalı salonlarında da memleketinin güneşini unutmadı.

Bu ışık ona içini kemiren hastalığa katlanma gücünü verdi; bu hastalık gittikçe sinirlerini bozdu, ömrünün sonuna doğru sürekli bir işkence halini aldı.

Julie Allard (Paris 1844 -Charge, Amboise yakını 1940), A. Daudet’ye çalışmalarında yardım etti ve birkaç kitap yayımladı.

Bir yanıt yazın