Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Balıklar Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir

Balıklar kaç yıl yaşar,Balıklar Nerede Yaşar,Nasıl Beslenir,1975 yılında Fransa’nın batkıyılarında yaşayan ve horozbinalara yakın küçük bir balık olan Tripterygion atlanticus tanımlanmıştır. 2-15 m arasındaki derinlikte, kayalık diplerde yaşayan bu tür, 6-8 sm boyundadır.

Erkekler, dişileri bir çiftleşme dansıyla kendilerine çekerler.

Fakat bu balığın yeni bir tür olduğunu ileri sürenlere karşılık, bazı uzmanlar, daha önceleri de bilinen, fakat pek üstünde durulmamış olan Akdeniz’e ya da Afrika’ya özgü bir türün ayrı yaşayan bir topluluğu olduğunu düşünmektedir.

1976 ilkbaharında stratosferi balonla ilk olarak araştıran İsviçreli bilgin Auguste Piccard’ın oğlu denizbilimci Jacques Piccard ile Alman hayvanbilimci Georg Knoepfler, Bodensee gölüne küçük bir denizaltıyla (cep denizaltısı) dalış yaptıklarında, dış biçimleri bilinen hiçbir türe uymayan balıklar gözlemiş, gümüş balığına benzeyen bu balıkların sırtlarında bir çeşit duyarga bulunduğunu bildirmişlerdir.

Köpekbalıkları arasında, bilinen en büyük balık olan balina köpekbalığı fRhincodon typusj, çok ender raslatnan bir tür sayılırsa da son yıllarda Kızıldeniz’de, Akabe körfezinde ve Avustralya ile Orta Amerika açıklarında, belli aralıklarla gözlemlenmiştir.

Etçil köpekbalıklarında son yıllarda, bir arada yaşama eğilimi gözlenmektedir;bu yeni davranışın nedeni, avlarının kirlenme nedeniyle günden güne azalması ve yalnızca köpekbalıklarının toplandıkları yerlerde bol olmalarıyla açıklanabilir.

Sıcaklığı 0°C’m altında olduğu halde tuz oranının yüksekliği nedeniyle donmayan Güney kutbu çevresi denizlerinde yaşayan balıklar üstünde de ilgi çekici araştırmalar yapılmış, donmayı önleyici bir mekanizmaları bulunduğu anlaşılmıştır:

Kanlarında yüksek oranda, donmayı önleyici glükoprotein bulunur.

Söz konusu balıklardan sayılan Channichthyidae ailesi üyeleri, renksiz kanlarında hemoglobin bulunmayan tek omurgalılardır.

Kanlarında, oksijenin yalın bir eriyik halinde bulunduğu sanılır.

Balıklar suyun olduğu her yerde bulunurlar.

Tatlı sularda yaşayanlar ve denizlerde yaşayanlar diye bir sınıflandırmaya gidilmek istenmiş, fakat araştırmalar, bir deniz balığını bir tatlı su balığından belirgin biçimde ayırt etmeye yarayan bir özellik bulunamayacağını göstermiştir.

Ayrıca, sombabkları, dişli tirsibahkları, yüanbakkları gibi bazı türler, belli zamanlarda tuzlu sudan tatb suya, tatb sudan da tuzlu suya geçerler.

Birçok tür, açık denizde, bazıları da özellikle kıyılarda yaşar.

Kıyılarda yaşayanların bazıları kayalık dipleri yeğlerler.

Bazı türlerin çok derinlerde yaşamalarına (derin deniz bölgelerindeki balıklar ) karşılık, bazdan tersine, aşağı yukarı sürekli olarak su yüzeyine yakın kalırlar.

Bir yanıt yazın