Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Kültür-Sanat

Çargah Makamı Nedir,Çargah Beşlisi

Çargah makamı nedir,Çargah makamı özellikleri,Çargah makamı dizisi,Çargah Makamı Nedir,Çargâh perdesi, Türk musikisinde «do» sesine verilen ad. (Pest sekizlide kaba kaba çargâh, orta sekizlide kaba çargâh, tiz sekizlide çârgah, en tiz sekizlide tiz çargâh, adlarını alır.)

Çargah Beşlisi

Çargâh beşlisinin tiz tarafına bir çargâh dörtlüsü eklenerek yapılan Önemli bir makam, durağı kaba çargâh (do) ve üçlüsü (beşli ile dörtlünün birleştiği beşinci ses olan) rast (sol) perdeleridir.

Orta sekizlisindeki sesleri (pestten tize doğru) şöyledir: kaba, çargâh, yegân, aşiran. acemşiran, rast, dügâh, buselik ve çargâh. Hiç bir anzası yoktur ve donanım boştur.

Makam çıkıcıdır: Niseb-i şerife sayısı tam, yani 9’dur.

Çargâhın ayrı ad verilen şedleri acemaşiran (fa majör) ve Mâhûr (sol majör) makamlarıdır.

Çargâh ise, batı musikisinin do majör’üne karşılıktır.

Eski Çargâh eserlerin bir kısmî saba geçkilidir ve dügâh (lâ) perdesinde kalır.

Makam sembollerle (I -+- I» şeklinde gösterilir; ilk rakam, çargâh beşlisini, İkincisi ise çargâh dörtlüsünü işaret eder.

Pestten tize doğru aralıkları şöyledir: T T B T + T T B. Çargâh (do) perdesinde duran ve ayn ad taşıyan tek makam budur.

Bu makamdan elimizde 125 parça vardır.

Çargâh makamı türk musikisinin ana dizisidir.

Arel-Ezgi Uzdilek sisteminde notalar; Çargâh sistemiyle yazılır.

Başka ana diziler (acemli rast. rast, hüseynî gibi) teklif edilmişse de. bu dizilerle nota yazılmasında türk musikisinin arızalannı göstermek son derece güçleşmekte ve birÇok şed için imkânsızlaşmaktadır.

Bir yanıt yazın