Çarkıfelek Çiçeği,Özellikleri | Ansiklopedik Bilgi |
Çarkıfelek bitkisi çiçeği ne işe yarar,Çarkıfelek çiçeği nerede bulunur,Çarkıfelek çiçeği hangi bölgede yetişir,Çarkıfelek çiçeği bitki,Çarkıfelek Çiçeği,Çarkıfelekler otsu veya ağaçsı bitkilerdir; yaprakları almaşık, yaprak kenarları düz veya tırtıklıdır; bir kısmında sülükler bulunur. Pembe, kırmızı veya erguvan rengindeki büyük ve parlak çiçekleri yaprakların koltuğundan çıkar; her çiçek ayrı saplıdır.
Çarkıfelek Çiçeği Özellikleri

Çanakla tacın dip tarafı birleşip kaynaştığı için ikisi birden ayaklı bardak şeklini alır; taç yapraklar bardağın kenarlarına, bazen birçok sıra halinde dizilidir.
Beş tane olan erkek organlar» üç tepecikti dişi organın dibine yapışıktır.
Çiçeği çarkıfeleğe benzediği için bu bitkiye çarkıfelek adı verilir.
Gerçekten de dipteki ince telcikler bir çarkın ışınsal parmaklarına, dişi organ dingile, üç tepecik fırıldak kollarına, erkek organ başçıkları İse bunları çivileyecek çekiçlere benzer.
Hemen hepsi Amerika’da tropik bölgelerde yetişen yüzlerce türü vardır.
En çok tanınan türü Brezilya çarkıfeleğidir (Passiflora coerulea); bunun portakal sarısına çalan üzümsü meyvesi yenebilir.
Meyvesi besin olarak kullanılan diğer türleri ise şunlardır: P. edulis, P. laurifolia (bunun beyaz benekli sarı meyvesi sıtmaya karşı tavsiye edilir) iri çiçekli Antil barbadini (P. quadrangularis) [bunun kuğu yumurtası büyüklüğündeki yeşilimsi sarı meyvesi şekerle yenir].
Birçok türü parlak ve acayip çiçeklerinden dolayı duvar diplerinde çardak şeklinde yetiştirilir.
Avustralya ve Malezya’da yetiştirilen P, edulis, Antillerde yetiştirilen P. guadrangularis, bir de tatlı çarkıfelek (P. ligularis) makbul meyve ağaçlarıdır.
Çarkıfelek tentürü, hafif uyutucu ve sinir ağrılarını dindirici olarak hekimlikte kullanılır.