Çelikle Çoğaltma Nasıl Yapılır,Yöntemleri | Çiçek Bakımı |
Çelikle bitki çoğaltma nasıl yapılır,Çelikle çoğaltma ne zaman yapılır,Çelikle çoğaltma yöntemi,Çelikle Çoğaltma Nasıl Yapılır,Çelikle Çoğaltma Nedir,Kısa kesilmiş ağaç dalı.
Kök salmak üzere yere gömülen ağaç dalı. Çelikten yetişme.Çelik, bitkileri suni olarak mognetik çember üretme yollarından biridir.
Daha çok üstün yapılı bitkilerde kullanılır.
Çelikle Çoğaltma Yöntemleri

Ana bitkiden koparılan dal parçası toprağa daldırılır daldırılmaz, kesik yerinde bir yara onarma dokusu gelişmeğe başlar, daha sonra buradan kök salar, dal çıkarır.
O zamana kadar yedek besinle (nişasta v.b.) yaşarken, artık doğrudan doğruya topraktan su ve madeni tuzlar almaya bağlar.
Birçok çelik çeşidi vardır: en yaygın olanı dal çeliği’dır.
Bunun da birçok çeşidi vardır (basit çelik, kabuksuz çelik, çomaksı çelik, otsu çelik v.b.).
Kök çeliği, 5-10 sm uzunluğunda bir kek parçasıdır; üsı tarafı toprak yüzüyle bir olacak şekilde dikilir.
Tomurcuk çelik. Özellikle bahçıvanlarca kullanılır, üzerinde tomurcuk bulunan bir kabuk parçası, altındaki ödünüyle birlikte kesilir; tomurcuk toprak yüzünde kalacak şekilde yere gömülür.
Yaprak çeliği, begonya üretmekte çok kullanılan usuldür.
Bunun için yaprak sapı toprağa daldırılır.
Çeliklerin çevresine, yeteri kadar nemli ve normal ısılı toprak konur.
Bazı meyve ağaçları (ayva, frenküzümü), seyrek olarak bazı sebzeler (tere, kekik, japon patatesi), süs ağaç ve ağaççıklarının birçoğu (şimşir. çobanpüskülü, defne, gül v.b.) ve otsu süs bitkileri (ageratum. papatya, begonya, lantana. menekşe, krizantem v.b.) çelikle üretilir.