Çemberlitaş Sütunu,Tarihi,Özellikleri
Çemberlitaş sütunu özellikleri,Çemberlitaş sütunu efsanesi,Çemberlitaş sütunu mimari özellikleri,Çemberlitaş sütunu hakkında bilgi,Çemberlitaş Sütunu,Bugünkü Çemberlitaş semti, Bizans devrinde resmi törenlerin yapıldığı bir meydandı.
Çemberlitaş Sütunu Tarihi
Çeşitli yolların kavşak noktası olan meydanın etrafında, şehrin çarşıları ve Hagios Constantinus, Antiphoros, Panagia kiliseleri ile Senatus yer alıyordu.
Binaların cepheleri kemerli, çift revaklı ve heykellerle süslüydü.

Osmanlılar devrinde de burada eski Artopolia yolu üzerinde, Atik ali paşa camii, Venedik Balyoz sarayı, Elçi hanı, Fatma sultan sarayı,Vezir hanı,Köprülü Mehmet paşa imareti, Dârülhadis, Köprülü kütüphanesi, Mahmud II türbesi gibi çeşitli binalar yapıldı.
Meydanın düzenlenmesi sırasında (187ü) toprak altından.
Gorgon’lara ait bir heykel ile M.S. 1II.-1V. yy.a ait bir Medusa kafası bulunmuş vc arkeoloji müzesine konmuştur.
Çemberlitaş Sütunu Özellikleri
Çemberlita sütunu Avrupalılar Yanık Sütun derler.
Bizans devrinde ise Sonraki sütun deniyordu.
Roma’daki Apollon tapınağından getirilen sütun II mayıs 330 tarihinde Büyük Constantinus tarafından buraya diktirildi.
Mermer bir kürsü ve porfir bir kaide üzerinde, silindirik dokuz kırmızı porfir parçasının üst üste konmasıyla meydana gelmiştir. Bu parçaların birleştiği yerler defne dalı şeklinde işlenmiş mermer çelenklerle süslüdür.
Heykelle birlikte sütunun yüksekliği 40 m civarında olmalıydı.
Constantinus, sütunun üzerindeki güneşi selâmlayan Apollon heykelini kaldırarak yerine kendi heykelini ve İsa’yı çarmıha mıhlayan çivileri koydurttu.
Zamanla sütunun üzerindeki heykeller değişerek, imparator iulius (361-363) ve Büyük Theodosius I’in (379-395) heykelleri kondu.
1081’de yıldırım düşünce Aleksios I Komnenos (1081-1118), kırılan Theodosius’un heykeli yıkılınca, imparator porfir dayanak yerine mermerden korinthos üslûbunda başlık ve bunun üstüne de heykel yerine altın yaldızlı bir haç diktirdi, fakat Osmanlılar devrinde bu haç indirildi.
1672’de çıkan yangında sütunun porfir blokları çatladı, Mustafa II devrinde demir çemberler içine alındı ve kaidesinin etrafı duvarla örüldü. Bundan dolayı Çemberlitaş adıyla anılan sütunun çevresi. Cumhuriyetten sonraki yıllarda açılmıştır.
Bugünkü durumda sütunun tabanıyla beraber yüksekliği 34.80 m’dir. üzerinde sadece 6 silindir blok kalmıştır.
VI. yy.da yaşayan bizanslı tarihçi Heskiyos illüstriyos’un Patria Konstantinoupoleos adlı ve bugün Roma’da Angelica kütüphanesinde bulunan elyazması eserinde «Sütunun temellerinde ve alt inşaatında kutsal tahtalar (haç parçaları), azizlerin kalıntıları ve suçluların iki haçı (İsa’nın sağında ve solunda idam edilen iki suçlunun gerildikleri haçlar) var» demektedir.
Bu kayıt bugün bütün dikkatleri anıtın üzerine çekmiştir.