Çiçek Bitleri İle Mücadele Nasıl Yapılır | Çiçek Bakımı |
Çiçek Bitleri İle Mücadele,Oda çiçeklerimizin baş düşmanlarından birisi de yaprak bitleridir.
Çok çabuk çoğalırlar. Yaprak bitleri takriben 2-3 mm. büyüklüğünde, çoğunlukla yeşil, sarımtrak yeşil, esmer veya siyah renkli olup süs bitkilerimiz üzerinde yaşarlar. Almanya’da 800 den fazla türü bilinmektedir.
Bunların kanatsız ve kanatlı olarak büyüme dönemleri vardır. Kanatsız olanlar bulundukları yerlerde kalıp zarar yaparlar. Kanatlı olanları kendilerine yeni yem bitkisi ararlar.
Kuraklık ve sıcak yaprak bitlerinin çoğalmasına etkendir. Yaprak bitleri genç ve körpe dallardaki yaprakların alt taraflarında faaliyete geçerler. Hortumları ile yaprakların tatlı sularını emerler.
Bunun neticesinde yapraklar esmerleşir ve ölürleri Yaprak bitleri yalnız yapraklardaki özsuyu emmezler bazı defa da yaprakların içerisine zehirli tükürüklerini koyarlar. Böyle yapraklar kıvrılır ve dökülür.
Doymak bilmeyen bu zararlılar vücutlarının arka taraflarında bulunan iki bezden yapışkan ve tatlı bir madde çıkarırlar.
Buna ballık veya fumajin denir. Siyah mantarların üremesi için bu ideal bir yataktır.
Bunu müteakip oda çiçekleri kısa bir zaman içerisinde siyah bir is örtüsü ile örtülür.
Bu takdirde bitkilerde özümleme olayı meydana gelemez. Yaprak bitlerinin en büyük zararlarından birisi de virüs hastalıklarını hastalıklı bitkilerden alıp sağlam bitkilere taşımasıdır.
Mücadelesi
Metacytox R, DDVP Em. % 50, Lebaycide, Parathion, Gusathion gibi ilâçlardan bir tanesinin tarifesine göre püskürtülmesi tavsiye edilir.
Pamuklu Bit İle Mücadele
Bu zararlıların vücutları, çıkardıkları beyaz unlu veya pamuksu maddelerle örtülüdür. Dış tesirlerden korumada bu maddeler onlara yardım ederler.
Yaptıklan zarar yaprak bitlerinin zararına benzer. Süs bitkileri içerisinde en çok kaktüslere, klivya, palmiye, lastik ağacı, kamelya, mersin ve zakkum ağaçlarına musallat olurlar.
Mücadelesi
Gusathion, Rogar, Triona 2, Volk gibi beyaz yağ emülsiyonları püskürtmek veya yumuşak bir fırçayı bu ilaçlara batırıp pamuklu bitleri veya ları püskürtmek veya tozlama tavsiye edilir.
Beyaz Sinekler İle Mücadele
Bunlar da yaprak bitleri gibi bazı çiçeklerin yapraklarının alt taraflarında yaşarlar. Sıcak ve kuru havalar bunların çoğalmasına yardım ederler. Suyunu emdikleri yapraklarda sarı lekecikler meydana gelir. Sonra bu lekeli yapraklar kurumaya başlarlar En çok sardunya ve küpe çiçeklerine musallat olurlar.
Mücadelesi
D D T, Sevin, Gusathion gibi ilaçları püskürtmek veya tozlama tavsiye edilir.
Akarlar Kırmızı Örümcekler İle Mücadele
Akarlar deyince akla ilkönce kırmızı örümcekler gelir. Bunlar gayet küçük yarım mm. büyüklüğünde ve kırmızı renklidirler. Bunlar ışıktan kaçtıklarından daima yaprakların alt taraflarında bitkinin suyunu emerek yaşarlar.
Yapraklar sararır, esmerleşir ve nihayet kurur ve ölür. 2-3 haftada bir yeni kuşak vererek çok çabuk ürerler. Sardunya, begonya, kaktüs, ortanca, oda ıhlamuru gibi süs bitkilerine çok musallat olurlar.
Mücadelesi
Metasystox R, Malathion, Basudin veya Gusathion gibi mücadele ilâçlarından bir tanesini püskürtmek tavsiye edilir.
Tripsler
Bunlar yeşil ve çiçekli bitkilere musallat olurlar. 1 mm. büyüklüğünde sarımtrak – siyah renkte zararlılardır. En çok yaprakların alt tarafında bulunurlar. Bir ay içerisinde yeni bir kuşak verirler.
Tripslerin zarar verdikleri çiçeklerde ilkönce beyaz sonra esmer ve kuru lekeler meydana gelir. Yapraklarda ise, damar boylarında kuruma aynı yerin altına rastlıyan kısımda gümüş gibi parlaklık görülür.
Mücadelesi
Malathion, D D T, Sevin, Lindan, Gusathion gibi ilaçların mahlülleri püskürtülür.
Nematodlar
Süs bitkilerinin kök ve yumruları ile yapraklarında zarar yaparlar. Kök ve yumrularında nematot bulunan bitkiler gelişmeden kalır ve sararırlar.
Mücadelesi
Nematot görülen saksılardaki çiçek bitkileri ile mücadele zordur. En iyisi hasta bitkileri saksılardan çıkarıp yok etmektir. Şayet bahçe topraklarında nematot varsa, çiçek fide ve ağaçcıklarmı dikmeden önce toprağı D C B P ile ilaçlamak tavsiye edilir.
Karıncalar
Aslında karıncalar süs bitkilerine bir zarar yapmazlar. Onlar yaprak bitlerinin çıkardıkları tatlı maddeye gelirler.
Mücadelesi
Şayet bahçede çok karınca yuvaları varsa veya balkon ve pencerelerdeki saksılara çok karınca hücum ediyorsa toz DDT serpilmelidir.
Yağmur Solucanları İle Mücadele
Saksı toprağında yağmur solucanlan bulunan süs bitkileri derhal gelişmeden geri kalır. Solgun bir hal alırlar. Aslında solucanlar zararsızdırlar. Onlar çürümekte olan maddelerle geçinirler.
Mücadelesi
Saksı değiştirmek suretiyle kısmen solucanlardan kurtulmak mümkündür. Sonra bir çok ev ilaçları ile de mücadele edilir. Mesela; Ceviz veya at kestanesi yaprakları bir miktar suda kaynatılır Soğuduktan sonra solucanlı saksılara dökülürse, solucanları öldürür.