Claude Chabrol Kimdir,Hayatı | Biyografi |
Claude Chabrol Kimdir,Fransız sinema yönetmeni (Paris 1930).
Claude Chabrol Hayatı
Özellikle Cahiers du Cinema adlı dergide tenkitler yazdı. E, Rohmer ile, Alfred Hitchcock üstüne ortak bir kitap yazdı.
1958’de yönetmen ve yapımcılığa başladı.
İlk filmi le Beau Serge (Güzel Serge), Yeni dalga (Nouvelle vague française) adıyla anılan akımın öncüsü oldu.
İkinci filmi Les Cousins (Amca Çocukları) [1959] ve üçüncüsü A Double Tour (İkili Oyun) [1959] ile senaryo ve oyuncuların yönetiminde kendine özgü keskin alaycı bir yeteneği olduğunu ortaya koydu.
Bunların ardından Les Bonnes Femmes (iyi Kadınlar) [1961], Les Godelureaux (Acemi Çapkınlar) [1961], VOeil du Malin (Kötü Göz) [1961], Ophelia (1961), Landru (1962) adlı filmleri çevirdi.
Sonra, daha çok para getirici yapımlara yöneldi.
Bunlardan bazıları (msl. Marie Chantal Contre Dr. Kah [Marie Chantal Dr. Kah’a Karşı] 1965) yönetim bakımından başarısız sayılmaz.
Chabrol, 1966’da daha kişisel konulara döndü.
La Ligne de Damarcation (Sınır Çizgisi) ve Le Scandale (Rezalet) bunlardandır, özellikle İkincisi, kamera tekniğindeki ustalık, burjuva çevrelerinin verilişindeki sertlikle büyük bir başarıya erişti.
Eserlerini farsa yaklaştıran bir aşırılığa kaydığı da olur.
1967’de La Route de Corinthe’i (Korent Yolu) çevrildi.