Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Claude Monet Kimdir,Hayatı,Eserleri | Ressam Biyografileri |

Claude Monet Kimdir,Fransız ressamı (Paris 1840-Givemy, Eure 1926).

On beş yaşında iken karikatürler çiziyor ve Le Havre’daki bir kitapçı bunları vitrininde sergiliyordu.

Claude Monet Hayatı

Bu resimleri ilgi çekici bulan ressam Eugene Boudin delikanlıyı yanına alarak onu Sen nehrinin denize döküldüğü yerde resim yapmaya götürdü ve 1856’da onunla birlikte Rouen’da bir sergi açtı.

Bu sıralarda Cöte de Grace’ın tepesinden seyrettiği değişken ışık ve su oyunlarını yaptığı ilk etütlerin ömrü boyunca 1857’de Paris’e gitti ve İsviçre akademisine yazıldı.

Orada Pissarro ile tanıştı.

Cezayir’de askerliğini yaparken resim yapmaya devam etti.

Paris’e dönünce (1862), Gleyre atelyesine girdi ve orada Renoir, Sisley ve Frederic Bazille ile dostluk kurdu.

Bu ressamlar eski formülleri bırakmak zorunluluğunu duydular, paletlerine açık renkleri aldılar ve Fontainebleau ormanında tabiat üstüne çalıştılar.

Monet 1864’te Normandiya’ya döndü ve orada Jongkind ile karşılaştı.

O devirdeki ilgi çekici eserleri şunlardır: Kırda öğle Yemeği (1865), Le Hav re’da Set (1866), Yeşil Elbise (1866) Bremen müzesi), Bahçedeki Kadınlar (1866, Louvre), Bir Ev içinde Yemek; bunlara Trouville, Deauville, Fecamp, Sainte-Adresse, Etretat peyzajları da eklenebilir.

Yetenekli bir ressam olduğu kabiliyetinin bazı eleştiricilerce^ kabul edilen Claude Monet, özellikle oğlunun doğumundan sonra güç bir hayat geçirdi.

Çocuğunun annesi, modeli Camille ile 1870’te evlendi.

Salon’a yolladığı resimlerin çoğu reddedilmekle birlikte, sanatı bu devirde gelişti.

Figür üzerinde çalışmayı bırakarak Bougival’in ve özellikle Argenteuil’ün ışıklı peyzajlarını çizdi; bu eserler, ışığın etkilerini daha iyi verebilmek için, üzerlerinde yeni teknikleri denediği şaheserlerdir.

1870 Savaşında Londra’ya gitti.

Orada Pissarro ve Sisley ile buluştu; kendilerinden yaşlı bir ressam olan Daubigny onları sonradan satıcıları olan Durand-Ruel ile tanıştırdı.

Yine Londra’da onların öncülerinden biri olan Turner ile tanıştılar.

Bir süre Hollanda’da kaldıktan sonra Fransa’ya dönen Monet, Argenteuil’e gitti.

Sen’i daha iyi gözlemleyebilmek için atelye haline soktuğu bir gemide resim yaptı.

Gleyre atelyesiyle İsviçre akademisinin eski öğrencileri «Ressam, Heykeltıraş ve Gravürcüler Anonim şirketi» halinde birleşmeyi, ayrıca Salon’da resimleri kabul edilmediği ve Durand-Ruel de resimlerine alıcı bulamadığı için, ayrı bir sergi düzenlemeyi kararlaştırdılar.

Monet bu ilk sergiye izlenim, Doğan Güneş (1874) adlı eserini yolladı.

Eleştirici Louis Leroy, bundan ilham alarak Charivari’deki makalesine Exposition de.s impressionnistes (izlenimcilerin Sergisi) adını verdi: bu da onların adı olarak kaldı.

Claude Monet grubun öteki sergilerine 1876 (on sekiz tuval), 1877 (otuz peyzaj), 1879 (çoğu Vetheuil’de yapılmış yirmi dokuz tablo) yıllarında katıldı.

1880’de Boulevard des italiens’de 7 numaralı binada özel bir sergi açtı.

Monet biçim kaygısından gitgide uzaklaşan ve tamamıyla renkli duyuma dönük bir resim yolunda gelişmesini anlamayanların saldırılarına uğradı.

Saint-Lazare Garı (1877, Louvre), Paris dolaylarının (Lavacourt’da Sen Nehri), Bretagne (Belleile, 1881) ve Normandiya (Varengeville, 1881: Etretat 1882) manzaraları.

1883’te Giverny’ye yerleşti.

Resim meraklılarıyla satıcıları uzun zaman devrimci sayılan bu resim anlayışıyla ilgilenmeğe başladılar.

Akdeniz kıyılarında, resim yapmaya gitti; Renoir ile Menton’dan Cenova’ya kadar geziler yaptı.

1888’de Antibes’de birçok manzara resmi yaptı ve «dizileri»ne başladı: günün değişik saatleinde gözlemlenen aynı motif (Değirmen Taşları, 1891); Rouen katedrali cephesinin çeşitli ışıklar altında kırk defa resmini yaptı (1892).

Aynı şekilde Thames nehrinin kıyısında, siste güçlükle seçilebilen anıtları canlandırdı.

Çalışmak için Venedik’e de gitti (1908).

Son yılları, gözleri iyi görmemeye başladığı için üzüntülü geçti.

Givemy’deki bahçesinin beyaz nilüferleri karşısında deneylerini en ileri noktaya götüren çalışmalar yaptı; bu çalışmalar onun bazı soyut ressamlarca öncü sayılmasına yol açtı, ölümünden az sonra, 1923’te devlete armağan ettiği Su Zambakları tablosu Tuilleries sarayının Orangeries bölümünde yer aldı.

Monet’nin ayrıca Louvre’da ve bütün dünya koleksiyonlarında da birçok eseri vardır.

Claude Monet Eserleri

 Claude Monet
Claude Monet
Claude Monet

Bir yanıt yazın