Colombo Planı | Ansiklopedik Bilgi |
Colombo Planı,Güneydoğu Asya’nın değerlendirilmesi için plan.
İkinci Dünya savası ertesinde barışı korumanın en iyi çaresinin halkların yaşama düzeyini yükseltmek ve geri kalmış bölgeleri değerlendirmek olduğu ortaya çıktı.
Colombo Planı 1950’den itibaren (Birinci Colombo konferansı) Commonwealth ülkeleri asyalı üyelerinin durumunu incelediler ve bunların donatımlarının gerektirdiği yatırımı kendi başlarına karşılayamayacaklarını anladılar.
Yeni bir Colombo konferansında (12-28 şubat 1951) oturuma A.B.D. gibi Güneydoğu Asya’nın İktisadî gelişmesiyle ilgili ülkeler de katıldı.
1951 Londra konferansından sonra özellikle ilk maddelerin üretimi ve dağıtımı için çaba harcandı: 600 milyon asyalı iyi’ beslenmeden, iyi giyinmeden, iyi İşletilmeyen topraklar üzerinde yaşıyordu.
Colombo tasarısı İlk üç (Seylan, Sydney ve Londra) konferanstan sonra bu insanlara yardım etmek için hazırlandı.
Ekilmemiş otlu toprakların ekilmesi, yeni toprakların sulanması, tahıl üretiminin ve elektrik üretiminin artırılması, yol, demiryolu, liman, fabrika, okul v.b. yapımının çoğaltılması tasarlandı.
Bu planın yatırımlarını özel sermayeler, Milletlerarası İmar bankası ve çeşitli yabancı ülkeler, özellikle A.B.D. sağladı.