Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Cumhuriyetçi Köylü Millet partisi

Cumhuriyetçi köylü millet partisi ne zaman kuruldu,Cumhuriyetçi köylü millet partisi nedir,Cumhuriyetçi Köylü Millet partisi Ne Zaman Kuruldu,Cumhuriyetçi Köylü Millet partisi(C.K.M.P.), siyasi parti. Kuruluşu 20 temmuz 1948.

Belirli bir kitleye yönelmemiş olan bu parti, daha çok Demokrat parti içindeki geçimsizliklerin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Partinin D.P.’li kurucuları olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Osman Bölükbaşı, Kenan öner, Enis Akaygen, Osman Nuri Köni. mareşal Fevzi Çakmak ile birleşerek Millet partisi’ni (M.P.) kurdular.

Partinin genel başkanlığına Hikmet Bayur getirildi.

Gene D.P.’den kopan Müstakil Demokratlar grubu ile Afyon öz Demokratlar partisi de bu kuruluşa katıldı.

Bu arada fahrî genel başkan mareşal Fevzi Çakmak aktif siyasetten uzaklaştı.

1952 Kongresinde parti içindeki tartışmalar yüzünden Hikmet Bayur genel başkanlıktan düşürüldü ve yerini Enis Akaygen aldı.

Bu kongre sonunda Osman Nuri Köni genel başkan vekili, Fuat Arna da genel sekreter oldular.

Bu devrede partinin muhalefet hedefi, D. P.’den çok C.H.P. idi. Ancak D.P.’nin iktidara gelmesinden sonra tenkitler bu hedefe yöneltildi,

M.P. 1954’te tüzük dışı faaliyette bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Bunun üzerine eski kurucuların bir kısmının teşebbüsüyle Cumhuriyetçi Millet partisi (C.M.P.) kuruldu (10 şubat 1954).

Partinin genel başkanlığına Osman Bölükbaşı getirildi.

1957 Seçimlerinde parlamentoya dört milletvekili sokabilen C.M.P., 1958’de Türkiye Köylü partisi’ nin İltihakı üzerine Cumhuriyetçi Köylü Millet partisi adını aldı.

Genel başkan yine Osman Böİükbaşı idi.

Parti en güçlü devresine 27 Mayıs 1960’tan sonra ulaştı ve 1961 seçimlerinde Millet meclisinde 54, Cumhuriyet senatosunda 16 üyelik kazandı. Bu kadrosu ile ikinci ve üçüncü koalisyon hükümetlerinde temsil edildi.

C.K.M.P son birleşmeyi takip eden program değişikliği ile «insan haklarının korunması, çift meclis sisteminin kurulması, anayasa mahkemesi teşkili, hakimlerin ve mahkemelerin teminata kavuşturulması» gibi temel fikirlerin savunulmasını amaç edindi.

Parti 1965’te yeni bir bölünme geçirdi ve genel başkanlıktan ayrılan Osman Bölükbaşı tekrar Millet partisini kurarken, Ahmet Tahtakılıç da C.K.M.P. genel başkanı oldu.

Daha sonra bu kadro da yerini eski Milli Birlik komitesinin 14’ler grubuna bıraktı ve Alparslan Türkeş’İn başkanlığında Milliyetçi Hareket partisi adını aldı.

Bir yanıt yazın