Encümen-i Teftiş ve Muayene | Osmanlı Tarihi |
Encümen-i teftiş ve muayene nin görevi nedir, Encümeni teftiş görevi,Encümen-i Teftiş Encümeni Teftiş ve Muayene, istibdat diaresi sırasında, Maarif nezareti teşkilâtı içinde faaliyet gösteren, telif ve tercüme eserleri inceleyip basılmasına izin vermekle görevli teşkilât.
Maarifi Umumiye salnamesi (1902) bu encümenin görevlerini şöyle tespit etmektedir
Matbaalar nizamnamesi gereğince, yayımlanması resmi bir müsaadeye ihtiyaç göstermeyen ilanlar v.b. evrak dışındaki bütün dini kitap ve risalelerin, fennî ve edebî eserler ile siyasete ait olmayan her türlü evrak, resim, levha, madalya, armanın ve memlekete sokulacak yabancı matbualar arasında içindekilerin yararlı olup olmadığı posta ve gümrük memurlarınca kestirilemeyen kitap ve risalelerin incelenmesi, bunların basılıp başlamayacağına karar verilmesi; kitaplıkları teftiş edilerek vakfedilmiş kitapların ziyan edilmemesi v.b.
Bu dönemde basılması istenilen eser iki nüsha olarak bir dilekçe ile Maarif nezaretine verilir, nüshalar ve dilekçe nezaret tarafından encümen başkanına havale edilirdi.
Müsvetteler birkaç kontroldan geçtikten sonra mühürlenir ve sahibine yayımlama izni verilirdi.
Encümen üyeleri başlangıçta sayılı ve yetkili kişilerden seçilirken zamanla sayıları elliye kadar yükseldi, hatta aralarına bazı jurnalcılar da girdi.