Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Gaziantep Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi

Gaziantep Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi İslahiye ilçesi’in 23 km güneydoğusunda Geç Hitit dönemine ait merkez.

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi

İlk defa 1890’da Felix von Luschan’ın dikkatini çekti.

1958-1962 Yılları arasında Prof. Dr. U. Bahadır Alkım başkanlığındaki bir kurul tarafından burada araştırma ve sondajlar yapıldı.

İnce gözenekli ve iyi kaliteli bir bazalttan meydana gelen Yesemek taşocağı aynı zamanda Eski Yakındoğu’nun en büyük açıkhava heykel atelyesidir; fundalıklı bir yamacın üzerinde 300 m X 400 m boyutundaki bir alanı kaplar.

Yesemek, özellikle bazalt kayasından heykel taslağı bloklarının biçimlendirilmesi; kapı arslanı. sfenks, kabartma, yuvarlak heykel v.b. taslaklarının şekillendirilmesi bakımından öğretici örnekler vermesi ve İmparatorluk devri hitit plastik sanatında rastlanılan bazı sanat motiflerinin geçiş örneklerini vermesi bakımından önemlidir.

Yüzlerce taslak üstünde yapılan incelemelerde dört tip kapı arslanı, üç tip sfenks ve üç tip frontal dağ tanrısı kabartması ayrıca bir heykel taslağı, bir savaş arabası (parça halinde) ve bir karışık yaratık (insan ve ayı karışımı) kabartma taslağı bulundu.

Genel olarak Yesemek taslaklarının bir kısmı M.ö. II. binyılın sonlarına, bir kısmının da M.ö. I. binyılın ilk yarısına ait oldukları anlaşıldı.

Üslup bakımından bunlar, imparatorluk çağı Hitit ve Geç Hitit örneklerini temsil ederler.

Yesemek’te işçilikleri bitirilmemiş yüzlerce heykel taslağı vardır.

Bugün burası bir açıkhava müzesidir.

Bir yanıt yazın