Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Hans Memling Kimdir,Hayatı,Eserleri | Ressam Biyografi |

Hans Memling Kimdir,(Seligenstadt, Aschaffenburg yakınları 1453’e doğr. – Brugge 1494) Flaman ressamı.

Hans Memling Hayatı

Çıraklık yıllarını Ren bölgesinde mi, yoksa Brüksel’de mi geçirdiği bilinmez.

Brüksel’de yaşayan, kendisinden otuz yaş büyük ressam Rogier Van der Weyden’in etkisinde kaldı, fakat öncüsünün eserlerindeki trajik özelliği insanileştirdi.

1465’te Brugge’de burjuva çevrelerine girdi; bütün sanat hayatı bu şehirde geçti.

Memling, ilkel flaman resminin büyük ustalarındandır.

Başlıca eserleri Brugge belediye müzesinde ve Sint-Jan hastahanesindedir: Azize Caterina’nın Mistik Evlenişi ve Kâhin Kralların Tapınışı adlı üç kanatlı tabloları ve Martis Van Nieuwenhoven iki kanatlı tablosu, bir kadın portresi (muhtemelen Maria Moreel’in) ve özellikle ünlü Azize Ursula’nın Avlanması (1489).

Memling olgunluk çağı eserlerini vermeden önce, 1468’e doğru, John Donne’un Meryem’e ve Çocuk İsa’ya Saygıları (Chats-worth), Meryem, Aziz Antonius ve Bir Bağışçı (1472, Viyana Liechtenstein galerisi) adlı eserleri yaptı.

Kıyamet Günü adlı tablosu 1467’de iacopo Tani tarafından ısmarlanmıştı; bu tablo 1473’te İtalya’ya gönderilmek üzere Floransa bandıralı bir kadırgaya teslim edildi, fakat gemiyi ele geçiren bir korsan, tabloyu doğduğu şehir olan Danzig’e hediye etti; bu değerli eser oradaki Marienkirche’dedir.

1475’ten sonra Memling, yalnız, kendisini çok tutan Brugge burjuvaları için çalıştı, ustalığını dini eserlerde olduğu gibi, ısmarlama yaptığı portrelerde de gösterdi (portrelerinin yalnız yirmi beş tanesi günümüze kalmıştır).

Çağının ve benimsediği şehrin anlayışını eserlerinde ustalıkla dile getiren Memling’in üslûbu, hülyaya dalan bir ruhun canlılığını yansıtır.

Ressamın dingin kişiliği, figürlerin rahatlıkla hareket ettiği yalın ve düzenli kompozisyonlarında da belirir.

Memling’in eserlerinde hareketler yavaştır; yüz ifadeleri sadedir ve herkesin kavrayabileceği bir din duygusu taşır.

Memling, hem İnsani, hem tanrısal bir niteliği olan Meryem’leri şiirsel bir biçimde tasvir etti.

Ressam, ayrıca modern portrenin kurucularından sayılır; onun elinden çıkan portreler modele bağlılık ve aynı zamanda çevrenin ezelliklerine uyma kaygısı taşır.

Hans Memling Eserleri

Pieta (1475, Melbourne müzesi); Dua Eden İsa (1478, Hamilton Rice koleksiyonu, New York); Meryem’in Yedi Sevinci (1480, Pinakothek, Münih); Aziz Maurus, Aziz Christophus ve Aziz Gilles (1484, Brugge müzesi); Calvarius (Lübeck’li bir bankacının Marienkirche için sipariş ettiği üç kanatlı tablo. 1491); Aziz Sebastianus’un Şehit Olması (Brüksel müzesi); Bir Genç Adam Portresi (Uffizi, Floransa); Bir Madalyon Koleksiyoncusunun Portresi (Anvers müzesi); Yaslı Kadın Portresi (Louvre).

Memling hayatının son zamanlarında zengin ve sayılan bir kişi olarak, Brugge burjuvalarının en çok vergi ödeyenlerinden biriydi. Sint-Gillis kilisesinin mezarlığına gömüldü.

Birçok ressamı, özellikle XV. yy. sonlarında Brugge’li ustaları etkiledi.

Bir yanıt yazın