Hıyanet-i Vataniye Kanununun Çıkarılması
Hıyanet-i vataniye kanununun çıkarılma amacı,Hıyanet-i vataniye kanunun çıkarılma nedeni nedir,Hiyanet i vataniye kanunu neden çıkarılmıştır,Hıyaneti vataniye kanununun çıkarılmasında ne etkili olmuştur,Hıyanet-i Vataniye Kanununun Çıkarılması,Düşmanla savaşırken, içte ihanet cephesini yıkmak için “İhtilalin tabii sonucu olan” bir kanun çıkarmak zorundaydı.
Bu tehlikeler yüzünden M. Kemal 23 Mart 1920’de düşman lehine propaganda yapanların, düşmanla ilşki kuranların, casusluk gibi suç işleyenlerin bölgesel hükümetlerce cezalandırılmasını istedi.
23 Nisan 1920’de açılan TBMM’nin üzerinde önemle durduğu ve uzun tartışmalardan sonra kabul ettiği kanun ”Hiyanet-i Vataniye Kanunu” idi.
Uzun konuşmalardan sonra, kanunun şeklini saptayan 8 önerge verildi.
Bunların içinde en ilginç olanı, Refik Şevket Bey’in kanunun adının “Hiyanet-i Vataniye olması suç belirlenmediği için bunun eklenmesi, isyanı kışkırtıcılarında hain kabul edilmesi” gerektiğini belirleyen önergesidir.
Bu önergeden sonra yapılan görüşmeler, kanunun kabulune karşı olanların kararsızlık ve çekingenliğini göstermektedir.
Osmanlı Ceza Kanunu’nun ortada olduğu ve vatan hainliği olarak adlandırılan suçların bu kanunda bulunduğu belirtiliyordu.
Bu tutucu görüşü savunanlar, yeni bir ulusal devletin kurulmakta olduğunu, bu devletin kendi kanunlarını çıkarıp, uygulanması gerektiğini anlamıyor, hala eskiye bağlılıkta direnip, ulusun büyük bir tehlike içinde bulunduğu sırada kanunun çıkarılmasını engelliyorlardı.
Özellikle yeni mahkemeler kurulması teklifi, birçoğunu korkuttuğundan teklif yeniden yapılamadı.
23 Nisanda tartışmalar yeniden başladı.en önemli problem kanunun hangi mahkemelerce yürütüleceği idi.
Kanun teklifindeki amaçlardan birisi de davaların çabuk sonuçlandırılması idi.
Sonuçta, bidayet ve liva mahkemelerince, hatta gerekli bölgelerde sıkı yönetim ilan ilan ederek harp divanlarıyla bu görevin yapılabileceği benimsendi.
29 Nisanda kanun tasarısı baştan madde madde yeniden okundu.
Gerekli olan ekler ve düzeltmeler yapılıp, kanunun tümü 14 madde halinde “hayırlı olsun” sesleri ve alkışlarla kabul edildi.
Böylece ihtilal koşullarının meclisi olan TBMM ilk ihtilal kanununu cıkarmış oldu.