Hürriyet Kasidesi Nedir,Dil ve Anlatım Özellikleri | Kültür,Sanat |
Hürriyet Kasidesi Nedir Dil ve Anlatım Özellikleri Namık Kemal’in, vatan, millet ve hürriyet temalarını işlediği ünlü şiiri.
Hürriyet Kasidesi Dil ve Anlatım Özellikleri
Eser, Aruzun mefâilün / mefâîlün / mefâî-lün / mefâilün kalıbıyla yazılmış ve kaside tarzında kafiyelenmiş 31 beyitten kuruludur.
Tertip bakımından klasik kaside türünün bölüm’ özelliklerine (nesip-girizgâh-övme-tagazzül-övünme-dua) uymaz.
Manâ yönünden vatan, millet, hürriyet gibi yeni kavramları işler.
Fakat sadece bu kavramların anlamını belirtmekle kalmaz, daha ileriye giderek Tanzimatçın yarıda bıraktığı bir isi tamamlamaya çalışır.
Hürriyet Kasidesi İncelemesi
Tanzimat, devlet diye sarayın karşısına BabIâli’yi koymuştu, fakat Babıâli halka dayanmıyor, yine sultandan aldığı güçle devleti yönetiyordu.
Oysa devletin halka dayanması lâzımdı ve Namık Kemal bunu gerçekleştirmek istemekteydi: «Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetten».
Bilindiği gibi Âli Paşadan sonra Babıâli yeniden sarayın emrine girmişti.
Onu şöyle belirtir: «Çekildik izzetüikbal ile Babı hükümetten».
Vatan (patrie) kavramı, Batı için de yeni bir kavramdır ve ancak monarşilerin yıkılarak serfliğin kalkmasından sonra, herkesin toprak sahibi olmasının bir sonucudur.
Ne var ki Namık Kemal «vatan» kavramını bilimsel yönden değil romantik bir heyecanla yorumladı ve bu kavramın sınırlarını İslâm âlemini kuşatacak ölçüde genişletti.
Aynı şekilde millet kavramını da Osmanlılıkla eşanlamda kullandı: «Biz ol nesl-i kerim-i dude-i Osmaniyanız kim / Muhammerdir serapa mayemiz hun-i şehadetten».
Namık Kemal’in yaşadığı toplum bürokrat ve çiftçi katlarından oluşmuştu, burjuvazisi yoktu.
Bu sebeple Batıdan alıp uygulamak istediği modern devlet fikrini sağlam bir temele oturtamadı.
Ama bu doğrultuda, savaşmaktan da yılmadı: «Muini zalimin dünyada erbabı denaettir / Köpektir zevk alan sayyadı bi insafa hizmetten».