I. Herodes Kimdir,Büyük Hirodes | Biyografi,Tarih |
I. Herodes Hirodes Kimdir Babası Antipatros Hyrkanos II’nin bakanıydı.
Cralilaoa valisi olan Herodes (M.ö. 47), Eski Yahudilerin bir yargı kurulundan kurtulmak için memleketten kaçmak zorunda kaldı ve Koile Syria valisi oldu (46). Kudüs’e dönünce Hyrkanos II’nin yeğeni Antigonos tarafından kovuldu.
Büyük Hirodes
Roma’ya sığındı, orada Marcus Antonius’un sevgisini kazandı.
Marcus Antonius senato aracılığıyla onu «Roma halkının dostu ve müttefiki» ve Yahudilerin kralı olarak kabul ettirdi (M.ö. 40).
iki Roma lejyonunun yardımıyla Kudüs’ü ele geçirdi (M.ö. 37), böylece bütün Filistin’i nüfuzu altına aldı.
Her zaman Roma’ya sadık kaldı, Actium savaşından sonra (M.ö. 31), iktidarını kabul eden Octavius’un tarafını tuttu, ilk önce Asmonileri uzaklaştırdı.
Torunu Marianne ile evli olmasına rağmen Hyrkanos II’yi, kayınbiraderi Aristobulos’u, daha sonra Marianne’yi öldürttü. Parth’ları geri püskürttü, Araplar üstünde hâkimiyet kurdu, topraklarını genişletti.
M.ö. 25’te rakiplerinden kurtulduktan sonra Caesarea limanı ve Samiriye’yi (sonradan Sebasta) tekrar kurdu.
Birçok şehir kurdu ve yeni bir tapınak yaptırdı (M.ö. 10), Kudüs’ü güzelleştirdi ve tahkim etti.
Hayatının son yılları, on eşinden doğan çocukları yüzünden sıkıntılı geçti, ölmeden önce topraklarını hayattaki üç oğlu Arkhelaos, Herodes Antipas ve Herodes Philippos arasında bölüştürdü.
İsa’nın doğuşundan az sonra Beytüllahm’daki bütün erkek çocukların öldürülmesi için emir verdi (Suçsuz azizler katliamı).
Saltanat süresinin çok parlak geçmesine rağmen Roma’ya olan aşın bağlılığı, zalimliği ve zorba yönetimi yüzünden hiç sevilmedi.
Yahudi gelenek ve göreneklerine saygı göstermesine ve imparatorluğun dört yanına dağılmış Yahudileri korumasına rağmen, Asmonilere bağlı kalmış olan rahipler onu desteklemediler.
Tiyatrolar, tapınaklar yaptırmış olması da kendisinin Helenizme bağlı bir putperest olarak tanınmasına yolaçtı.
Amiens katedralinin büyük kapısı üzerinde bir Herodes heykeli vardır.
Santa Maria Maggiore (Roma) kilisesinin mozaiklerinde Peygamberlerin Ziyareti sahnesinde, Captolina’daki Santa Maria kilisesinin kapıları üzerinde, Chartes, Autun, Poitiers sütun başlıklarında ve Saint Thibault de Thann’ın büyük kapısında tasvirleri yer alır.
Ayrıca Reims kilisesinin arka cephesindeki ve Ghiberti’nir. yaptığı Siena vaftiz kaplarındaki kabartmalar, Massolino’nun Castiglione Olona’daki freski, Hans Fries’in bir tablosu (Basel), Herodes’in Topladığı Meclis de (Nicola Pisano, Siena katedrali kürsüsü) anılmaya değer.
Herodes’in Alçaltıcı ölümü Amiens’deki bir kabartmada canlandırılmıştır.
XIII. yy.ın bir Zebur kitabında ve Arcimboldi tarafından çizilmiş bir baş resmi yer almaktadır.