Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Genel

İblis Nedir,Kimdir,Kuranda İblis Kavramı

İblis nedir şeytan nedir,İblis nedir kimdir,İblis nedir anlamı,İblis nedir ne anlama gelir,İblis Nedir,Kimdir,Ancak şeytan ve iblis deyimleri çoğullaştınlarak Ebâlis ve Şeytaîn olarak kullanılmaktadır.

İblis nurdan yaratılmış melekler arasında sayıldığı gibi ateşten yaratılmış cinler arasında da sayılmıştır.

Kuranda İblis Kavramı

Kur’anın Şuarâ sûresinin 94. âyeti şöyle der: (Kıyamet günü geldiğinde) “Putlar da, azgınlar da, İblis ve askerleri de hep üst üste ve tepetaklak cehenneme yuvarlanacaklardır”.

Geleneksel anlatımlara göre melekler gökyüzünde, cinler yeryüzünde otururlarmış.

Cinlerin arasında kavga çıkınca Tanrı, o zaman genç bir melek olan ve Azâzîl ya da Haris adını taşıyan İblîs’i cinlerin üstüne göndermiş, daha sonra da İblîs’i cinlere yargıç yapmış, bu yüzden de İblîs o zamanlar Hakem adıyla da anılmış. fakat bu addan gurura kapılan İblîs, yeryüzünde karışıklıklar çıkarmaya başlamış, Tanrı da onun üstüne bir ateş göndermiş, ne var ki İblîs göğe sığınarak Tanrı’dan bağışlanmasını dilemiş ve Hz. Âdem’in yaratılışına kadar Tann’nın sâdık ibrkulu olarak O’na hizmet etmiş.

Tanrı, Hz. Âdem’i yaratıp bütün meleklerin ona secde (yere kapanma) etmelerini isteyince, İblîs ışıktan yaratıldığı ve kendisini topraktan yaratılan Hz. Âdem’den üstün gördüğü için gene gurura kapılmış ve ikinci kez başkaldırmış.

Tanrı da ona Şeytan-ı racîm adını vererek çenetten kovmuş.

Artık Şeytan adını alan İblîs, Tanrı’dan cezasının kıyamet gününe kadar ertelenmesini istemiş.

Tanrı, onun bu isteğini kabul ettiği gibi, Bunun dışında kendisine kul olmayan insanları azdırma (dalâlet) gücü de vermiş.

Bu öykü, Goethe’nin ünlü Faust’unda şeytanın Tanrı’yla bahse tutuşması gerekçesine dayandırılır.

Bir yanıt yazın