Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

İnsanlarda İşitme,Nasıl Gerçekleşir

İnsanda işitme olayı nasıl gerçekleşir,Kulakta işitme nasıl gerçekleşir,İşitme nasıl olur,İnsanlarda İşitme Fizyol. işitme, ses dalgalarının, duyu organını (Corti organı) uyarması sonucunda meydana gelir; bu organ mekanik mesajı biyoelektrik akıma dönüştürür, koklea (salyangoz) siniri ve merkez işitme yolları ile bütünleştirme merkezlerine iletilir.

İşitme duyumu orada tamamlanır.

 İnsanlarda İşitme Olayı Nasıl Gerçekleşir

işitme uyarısı ya da ses dalgası, enerjisi, kulak tarafından kapılabllen bir hava molekülleri titreşimidir, insan kulağının işi-tebilmesi için, frekansının 16 ila 16 000 Hz arasında ve uyarı şiddetinin 1 000 Hz’llk frekans için 10-16W/cm2’den yüksek olması gerekir.

Ses şiddeti birimi desibeldir (dB); incelenen kaynak gücünün, karşılaştırma kaynağı gücüne oranının logaritması olarak tanımlanır.

Desibel, insan kulağının duyabileceği en küçük ses şiddetidir.

Ses uyarısının mekanik iletimi, ses titreşimlerinin ses kaynağından Corti organına kadar iletilmesi demektir; bunu kulak-kepçesi ve kulak yolundan oluşan dışkulak ve başlıca rolü ses dalgasını büyüterek kulakdavulundan (timpan) oval pencereye aktarmak olan ortakulak kemikçikler sistemi sağlar.

Östakl borusu, kulakdavulu İle dışkulak arasında sistemin iyi titreşim yapabilmesi için gerekli basınç eşitliğini sağlar.

içkulak işitmenin ana organıdır.

Seslerle indüklenen üzengi tabanının salınım hareketleri, koklea sıvılarında (endolenf ve perilenf) basınç değişiklikleri yapar ve Corti organının taban zarını titretir.

Bu da tüylü hücrelerin kirpiklerinin ve ses iletişiminin mekanik bölümünün son durağı olan Reissner zarının hareketlenmesine neden olur.

Taban zarı bir frekans seçicisi gibi davranır; titreşim, tiz frekanslar için kokleanın tabanında, pes sesler için kokleanın tepesinde maksimuma ulaşır.

Sinirsel duyma organında (Corti organı) gerçekleşen mekanoelektriktransdüksiyon etkinlikleri, geçici potansiyeller, kokleaya özgü mikrofonik potansiyeller ya da birleştirme potansiyelleri biçiminde kaydedilebilen kirpikli hücrelerce sağlanır ve işitme siniri ile merkez işitme yollarıyla şakak bölgesindeki işitme merkezlerine iletilen bir eylem potansiyeli ya da işitme sinir akımı şeklinde belirir.

İşitme siniri içinde, çeşitli sinir liflerinin frekans özgüllüğü vardır.

Normalde ses uyarıları ortakulağa hava yoluyla ulaşır, ama kafatasındaki ya da dişlerdeki sarsıntılar sonucu kemik yoluyla da iletilebilir.

Ses kaynağının yerini kesin olarak saptayabilmek için iki kulakla birden işitme gereklidir.

Bu da her iki kulağa gelen fazlardaki değişiklik sayesinde sağlanır.

Yüksek sesler içkulaktaki kokleanın bozulmasına neden olur.

Örneğin çekiçle metali döverek kazan yapanlarda kokleanın bazı bölgeleri tahrip olur ve bu gibi işlerde çalışanlar bazı sesleri, daha doğrusu bazı frekansları algılayamazlar.

Şiddetli bir darbe de bu organları bozarak işitmeyi sakatlayabilir.

Bir yanıt yazın