İsis Kimdir,Hikayesi – Mitoloji | Mısır Mitolojisi Tanrıları |
İsis – Mitoloji,İsis Kimdir,Annelik ve bereket tanrıçası.
En eski tapınağı, kıpti dilinde Nauesi (isis kasabası) denilen Neteru tapınağıdır.
İsis’in Hikayesi
İsis’in aynı zamanda, Aşağı Mısır’ın on ikinci ilinin Neteru yakınındaki yönetim merkezi Sebennytos’un baş tanrıçası olması da muhtemeldir.
Çok eski zamanlarda, isis ile dokuzuncu ilini başkenti olan Busiris’in tanrısı arasında ilişki kuruldu, isis bir ana tanrıça sayılıyordu.
Yeryüzünün gelecekteki tanrısı olan oğlu da (daha sonraları Horus adını aldı) genç bir tanrıydı.
Busiris’in tanrısı Sebennytos çiftine gösterilen saygıya ortak olunca Osiris («İsis»in yarattığı kişi) adını aldı.
Bunun üzerine İsis de, kraliçe tanrıça sıfatıyla, kral tanrının tamamlayıcısı oldu ve bundan böyle anaların ye çocukların koruyucusu, ailenin gözeticisi olarak kaldı.
İsis Efsanesi
Efsaneye göre, insanların tanrısı Osiris, erkek kardeşi Set tarafından hunharca öldürüldü, isis, Osiris’in yeniden dünyaya dönmesini sağladı, ondan bir çocuk yaptı, bu çocuk daha sonra babasının tahtına oturdu.
Bu efsane, Tarihöncesinden beri Mısır’ın sosyal hayatı için bir medeniyet yaratıcısı olmuştur, isis, Osiris’in bütün tapınaklarında Osiris ile bir tutuldu.
Hattâ, Buto (Khebis), Koptos, Philae tapınaklarında ve isis ile Hathor’un bir tek tanrı sayıldıkları daha sonraki dönemde, daha başka tapınaklarda da en baştaki yeri aldı.
Başlangıçta yalnız veya çocuk Horus’u emziren bir kadın biçiminde temsil edilirken, ana tanrıçalardan biri olunca inek, inek başlı bir kadın veya saçları inek boynuzlarıyle süslü bir kadın olarak temsil edilmeye başlandı.
İsis kültü, pek eski zamanlarda, gemicilerin uğradıkları limanlarda, adalarda, Akdeniz’in kıyı bölgelerinde yayıldı ve yerleşti.
Helenistik dönemde bu yayılma arttı, isis kültü Ege adalarında (Delos) ve çok daha az olmakla birlikte Kıta Yunanistanı .
Anadolu ve Batı’da tutundu. Tanrıça isis yunan-roma nitelikleri kazandı, Demeter ile bir sayıldı ve Zeus-Serapis ile birleşti.
Roma imparatorluğu döneminde tanrıçaların ilki, «Her şey olan tanrıça» sayıldı.
Mısır kültlerinin Roma’ya girişi imparatorluk dönemine kadar yavaş oldu.
Daha sonra, Hadrianus zamanında en yüksek noktasına ulaşan bir hayranlık dönemi başladı.
Dine kabul törenleriyle, arıtıcı ve çileci ibadetlerle mistik bir din haline gelen bu kültür ve inançların yanında mısır bibloculuğu da gelişti.
Galya’da, ispanya’da, Ren ve Tuna kıyılarında isis tapınakları kuruldu, isis’e tapanların pek çoğu Roma lejyonlarının askerleriydi.
Din adamları sınıfı da, papazlardan, tören alaylarının kutsal eşya taşıyıcılarından ve tanrıçayı giydiren görevlilerden meydana geliyordu.
Törenler, tapınağın açılış ve kapanışlarında yapılan günlük birer âyin ve kabul törenleriyle büyük genel şenliklerden ibaretti.
Büyük genel şeklinlerde, ilkbaharda ayin alayı ile getirilen isis’in gemisi denize indirilir, sonbaharda da oğlunun gövdesinin parçalarını bulan isis’in acısını temsil eden Osiris’in buluşu töreni yapılırdı.