Odyometri Testi Nedir ?

 Odyometri Testi Nedir ?

İşitme testine geçmeden önce nasıl duyduğumuzu anlamakta fayda var. Konuşma ya da çevremizdeki herhangi bir ses durumunda havadaki moleküller titreşerek ses dalgaları oluşturur. Hafif titreşimler yumuşak bir ses yaratırken, yüksek titreşimler daha yüksek bir ses yaratır. Sesin şiddeti desibel seviyesi ile belirlenir. Bu noktada sesin perdesi ve frekansı, yani 1 saniyedeki titreşimi de önemli bir faktördür. Seslerin frekansı hertz cinsinden ölçülür. İşitme testleri, bir kişinin farklı yükseklik ve perdelerdeki sesleri duyma yeteneğini test eder. Normal işitmeye sahip bir kişinin bir dizi sağlıklı işitme seviyesi vardır. İşitme testi, bir kişinin işitmesinin ortalama değerlere göre nerede olduğunu belirler

İşitme testine geçmeden önce nasıl duyduğumuzu anlamakta fayda var. Konuşma ya da çevremizdeki herhangi bir ses durumunda havadaki moleküller titreşerek ses dalgaları oluşturur. Hafif titreşimler yumuşak bir ses yaratırken, yüksek titreşimler daha yüksek bir ses yaratır. Sesin şiddeti desibel seviyesi ile belirlenir. Bu noktada sesin perdesi ve frekansı, yani 1 saniyedeki titreşimi de önemli bir faktördür.

İşitme testiniz kısa bir süre alacaktır. Teste başlamadan önce, ses dalgalarının nasıl çalıştığını tartışacağız. Ses, hava titreşiminden oluşur; bu da titreşimlerin hava içinde hareket ederek dalgalar oluşturduğu anlamına gelir. Sesin yükseklik seviyesi, yüksekliğiyle ilgili olan yoğunluğuna bağlıdır. Yumuşak bir ses düşük şiddete sahipken, yüksek bir ses yüksek şiddete sahiptir. Frekans seviyeleri hertz veya saniye başına döngü (Hz) cinsinden ölçülür. İnsanların duyabildiği frekans aralığı 20 ila 20.000 Hz arasındadır. Her insanın yoğunluk ve frekans aralığı, yaşına, cinsiyetine ve genetiğine bağlı olarak diğer insanların aralıklarından farklıdır. Frekans ve yoğunluk seviyeleri, insanların konuşma veya müzik gibi sesleri ne kadar iyi duyabildiklerini değerlendirirken önemlidir

İşitme Testi Neden İstenir ?

İşitme testi kulak, burun ve boğaz hastalıklarının değerlendirilmesinde önemli bir araçtır. İşitme testi, işitmesinde bir sorun olduğu düşünülen kişiler için yapılır. Bu noktada, kişi normal duyduğunu düşünse bile, yakınlarından biri onu uyarabilir ve işitme testi yaptırmasını önerebilir. Bu yaygın bir durumdur çünkü işitme güçlüğü çeken kişiler genellikle bir sorunları olduğunun farkına varmazlar; hatta çevrelerindeki insanların alçak sesle konuştuğunu bile düşünebilirler.

İşitme testi, bir kişinin işitme duyusunun normal olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Bu test için kişi kulaklarında bir kulaklık seti varken oturur ve kulaklıktan gelen sesleri dinler. Sesler çok düşük perdeden çok yüksek perdeye kadar değişir ve bazen burundan da gelir. Bu test sadece bir Odyoloğa gidildiğinde yapılabilir: işitme sorunları konusunda uzmanlaşmış bir profesyonel.

Odyometri Testleri Nelerdir ?

Saf Ses Testi ; Test edilecek kişi, içinden seslerin çalındığı bir kulaklık takar. Bu kulaklıklar odyometre adı verilen bir cihaza bağlanır ve bu özel sesler odyometrede üretilir. Farklı volüm ve perdelerdeki kısa tonlar her kulağa ayrı ayrı çalınır. Farklı türde sesler (tiz, yüksek, alçak) duyduğunuzda bir düğmeye basmanız istenir ve bunlar not edilir. Saf ses odyometrisi hava yolu ve kemik iletimli işitme duyarlılığınızı ölçer.

Konuşma Odyometrisi ; Test sırasında kulaklıklar kullanılarak her bir kulağa farklı kelimeler iletilir. Bu kelimeler farklı ses seviyelerinde verilir ve sizden duyduğunuz kelimeleri tekrar etmeniz istenir. Yaşla birlikte gelişen işitme kaybı f, s ve t gibi belirli konuşma seslerini etkiler.

Otoakustik emisyon testi; iç kulağı test etmek için kullanılan basit bir yöntemdir. İşitme sistemindeki herhangi bir sorunun tespit edilmesine yardımcı olur. Bu, bir ses oluşturarak ve bir mikrofon aracılığıyla kokleanın tepkisini ölçerek yapılır.

ABR Testi ; Koklea ve işitme sinirlerindeki aktiviteyi ölçen elektrokokleografi, bir hastanın işitme sinirinde hasar olup olmadığını belirlemek için işitsel beyin sapı tepkileri (ABR) testi ile birlikte kullanılır. ABR testi, hastanın kafasına elektrotlar yerleştirilmesini ve beyindeki elektriksel değişikliklerin gözlemlenmesini içerir.

Test SOnuçlarına Göre ; Normal işitme: >25 dB’den fazla. Hafif işitme kaybı: 25 ila 40 dB arasında. Orta derecede işitme kaybı: 40 ile 70 dB arasında. İleri derecede işitme kaybı: 70 ile 90 dB arasında. İleri derecede işitme kaybı: >90 dB’den fazla

26 ila 40 dB Arası İnce seslerin ayırımında duyulan rahatsızlık

41 ila 55 dB frekans aralığında gürültülü ortamlarda duymakta zorlanma

56-70 dB Normal sesleri duymakta yaşanan zorluk (iş yeri içerisinde uyarıları duymakta çalışan zorlandığı için tehlike ihtiva etmektedir.)

91 ve 100 dB (tamamen işitme kaybı olarak nitelenebilir.)

7 Adımda İşitme Kaybına Neden Olan Etkenler Nelerdir ?

1-) Kulak içerisinde yaşanan dış etkenlere bağlı enfeksiyon

2-) Kulak zarının kire maruz kalması,

3-) Çocukken yaşanan yüksek ateş,

4-) Kulak üzerine düşme ve kazalar,

5-) Beyin bölgesine alınan darbe ve yaralanmalar,

6-) Genetik sorun transferi,

7-) Gürültülü ortamlarda çalışmak ve buna bağlı olarak sürekli yüksek sese maruz kalmak, (özellikle imalathaneler, fabrikalar, sanayi kurumları,

Odyometri Testi Nedir ? İşe girerken sağlık raporu odyometri testi

Odyometri Testi
 Odyometri Testi Nedir ? 2