Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

James Watt Kimdir,Hayatı,Buluşları | Bilim İnsanları |

James Watt Kimdir,İskoçyalı mühendis ve mekanikçi (Gıeenock 1736 – Healhfieid, Birmingham yakınları 1819).

James Watt Hayatı ve Buluşları

Londra’da matematik aletleri yapan bir ustanın yanında işe başladıktan sonra, 1757’de Glasgow’a yerleşti ve kendi adına bir atelye kurdu.

James Watt1763’te, üniversite fizik kurulunun çalıştırmaya muvaffak olamadığı atmosfer basınçlı Newcomen makinesinin küçük bir modeli üstünde çalıştı.

Fazla miktarda ısı kaybeden makinenin normal çalışabilmesi için bol miktarda buhar gerektirdiğini gördü.

Bunun üzerine, suyun buharlaşmasıyla ilgili deneylere girişti.

Buharı mümkün olduğu kadar sıcak, yoğunlaştırma suyunu da mümkün olduğu kadar soğuk tutmak gerektiğinden, bu iki deneyi iki ayrı kapta yapmak zorunda kaldı.

Isıyı tutan bir sistem sayesinde silindirdeki bütün ısıyı muhafaza etti ve yoğunlaşacak buharı, kondansör denen kapalı bir kaba göndererek kolayca yoğunlaştırdı.

Öte yandan, uçlarından biri açık olan silindirin içine serbest havanın girmesini ve pistonun inişi sırasında geri kalan ısıyı kaybetmesini önlemek için, bu silindirin iki ucunu da kapattı ve sadece piston kolu için bir delik bıraktı.

Watt, makinesine temel olan bu çeşitli düzeltmelerden sonra, 1769’da patent aldı; tamamen buharla çalışan bu makinede havanın en ufak bir rolü kalmamış ve atmosfer basınçlı makine gerçek bir buhar makinesi haline gelmişti.

Birmingham’lı sanayici Dr. John Roebuck’un mali yardımları sayesinde Watt, makinelerinin imali için 1775’te Matthew Boulton ile birleşti.

Önceleri maden ocaklarında kullanılan bu makineler, pistonun iniş ve çıkış hareketleri arasında sürekli bir güç sağlayamadığından bir takım tezgâhını harekete geçiremiyordu.

1780’den itibaren Watt, pistonun her iki tarafına buharı alternatif olarak etki ettirmeyi tasarladı.

1785’te, buharı pistonun her iki tarafına dağıtmak ve kullanılan buharı kondansördt geri göndermek için makine tarafından hareket ettirilen buhar çekmecesi’ni buldu.

Aynı zamanda doğrusal hareket yapan piston kolunu, bir üçgen sistemiyle her ucu bir yay çizen dengeliğe bağladı.

Nihayet, makine milini, hareketi birbiçimli yapmak için kullanılan dökme demirden ağır bir volan ile donattı ve tehlikeli çalışma değişikliklerine sebep olan buhar üretimindeki eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için, merkezkaç kuvvet ilkesi üstüne kurulmuş toplu regülatör’leri icat etti.

Bir yanıt yazın