Karakol Cemiyeti Nedir,Kuruluş Amacı | Osmanlı Tarihi |
Karakol Cemiyeti Nedir,İttihatçı yapıdaki Osmanlı istihbarat örgütü.
Karakol Cemiyetinin Kuruluş Amacı
Kurucusu Balkan Kara Vasıf Beydi; üyeler arasında Kemalettin Sami (Paşa). Dr. Adnan (Adıvar), Hüsameddin (Ertürk), Kocaeli Atış okulu müdürü Ahmet Şükrü, eski Bahriye nazırı İhsan Bey gibi tanınmış kişiler de vardı.
Cemiyet, silâhlı bir teşkilât meydana getirdiği gibi, çeşitli esnaf kuruluşlarından da yararlandı.
Menzil hattının yönetiminde kaymakam (yarbay) Mustafa Bey (Muğlalı), Hamallar cemiyeti başkanı Salih ve Osman reislerle işbirliği halinde çalıştı.
Karakol Cemiyeti Faaliyetleri
Programına göre, Karakol cemiyeti, «kuvvetini, insaniyet aleminin en necibi bulunan barışçı heyetlerin ve umum sosyalist ve amele gruplarının milletlerarası yardımından ve Türk, Müslüman âleminin yüreğinden ve maksadını kabul eden her ferd ve topluluğun yardımından alır» (md. 3).
Programda, «zorunluluk halinde, ihtilâle başvurulacağı» da belirtilmişti (md. 4).
Cemiyetin başkanı ‘Kara Vasıf Bey, temsilci olarak Sivas kongresine katıldı, fakat daha önce ordu içinde program, tüzük ve bildiriler dağıttığı, gizli bir kumanda heyetinden söz ettiği için, Mustafa Kemal Paşa tarafından iyi karşılanmadı.
Heyeti temsiliyenin emriyle, Karakol cemiyeti kapatıldı; kadroları, yeni kurulan Müdafaayı Milliye teşkilâtı ve M. M. gruplarına aktarıldı.