Katakomp Nedir,Tarihi | Sanat Tarihi |
Katakomp Hakkında Bilgi,Katakomp Nedir,Birbirine dehlizlerle bağlı geniş yeraltı mezarları.
Hıristiyanlar Constantinus devrine kadar katakomp’lardan faydalandılar.
Katakomp Tarihi
Roma katakompları sanıldığı gibi eski taş ocakları değildir.
Bunlar Doğudan Etrüsklerle gelen bir modaya uygun olarak kazılan mezarlardı ve ilk olarak Yabudiler tarafından geniş ölçüde kullanıldı.
Katakompların bulunduğu araziler (kilise bu arazilere cenaze birliklerine tanınan ayrıcalıklar sayesinde sahip olmuştu), zengin dindarlar tarafından hıristiyan topluluğuna bağışlandı ve genellikle bağışlayan kişinin adıyla anıldı.
Katakomplar, birbirine karışık düzende bağlanan dehlizlerden meydana gelir; içinde geniş holler, odalar, aile mezarları, kiliseler, toplantı yerleri bulunur.
Beş katlı olanları da vardır.
Yan duvarlar boyunca, üst üste oyuk mezarlar sıralanmıştır ve duvarlarla çevrilidir.
Süslemede pagan üslûbu görülür: genellikle ilkel olan bu eserler arasında hoş görünümlü olanlarına da rastlanır.
Baştan beri semboller kullanılmıştır:
Orpheus, İyi Çoban sembolü; balık sembolü (Yun. lesus Khristos Theu Yios Soter, Tanrı’nın Oğlu Kurtarıcı İsa sözünün baş harflerinin birleşmesiyle meydana gelen Ikhthys sözü «balık» anlamına gelir).
Daha sonra, İncil’den konular alındı; bu konular çok zaman yeni inancın sembolleri olarak yorumlanmıştır.
İsa ile Meryemananın ilk tasvirlerine II. yy.da rastlanır, ölünün adını belirten basit yazıtlar vardır: bu yazıtlara ölünün yaşı yazılır; ayrıca bazı dilekler eklenirdi.
IV.yy.da katakomplar, ziyaret yerleri oldu.
Barbar istilaları sırasında, kutsal kişilerin kalıntılarını kurtarmak için papalar bunların binlercesini kaçırttılar, katakomplar yavaş yavaş silindi ve unutuldu.
XVI. yy.da yeniden keşfedilen katakomplar ancak XIX. yy.da P. Marchi, özellikle de De Rossi tarafından düzenli bir şekilde incelendi.
Bu yerlerdeki kazı ve araştırmalar bir papalık komisyonunun (Cultoren martyrum) denetiminde titizlikle sürdürülmektedir.
Komisyon çalışmalarının ortaya çıkardığı yeni bulgular arasında en ilgi çekicileri, elbette ki via Appia üzerinde Aziz Sebastianus yakınlarında ortaya çıkarılan ve Aziz Petrus’un Roma’ya vanşıyle ilgili geleneği doğrulayan bulgulardır.
Aziz Petrus’un ve Aziz Paulus’un cesetleri, papa Damasus’un da (IV. yy.) belirttiği gibi, bir süre bu katakompta kalmıştır.
İtalya’da, özellikle Antipalda, Caligari, Castellammare, Castana, Chiusi, Messina, Palermo, Syracusa ve Napoli şehirlerinde katakomplara rastlanır.
İtalya dışında ise İskenderiye ve Kuzey Afrika’da (Sus, Hirbe Ebu Adufen) ve Malta’da da katakomplar vardır.
Paris katakompları
Şehirdeki yapıların yapıldığı. taşların taş ocaklarıdır.
1781’de, İnnocents mezarlığının kaldırılması üzerine polis müdürü Lenoir bu ünlü mezarlıkta altı yüzyıl boyunca yığılmış olan kemikleri Saint-jacques kapısı yakınında «la Tombe -issoire» mevkiindeki taş ocaklarına taşıttı.
Ardından birçok kilise mezarlığındaki kemikler de bu ocaklara taşındı.
Katakompların girişi Denfert-Rochereau meydanındadır.