Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Kavak Ağacı | Botanik Bilimi |

Kavak Ağacı Hakkında Bilgi,Kavak’lar iki evcikli ağaçlardır; pek çok melezi vardır; bununla beraber hemen yalnız çelikle üretilir.

Bellibaşlı kavak türleri şunlardır:

I.Ak kavaklar:

a) ak kavak (Populus aiba) düz beyaz kabuklu; dişli üst yüzü parlak, alt yüzü beyaz tüylü yuvarlak yapraklıdır;(hollanda kavağı da denir).

b) titrek kavak (P. tremula), yeşilimsi gri kabuklu, kenarları tırtıklı, sapı yassı yuvarlak düz yapraklı, 15-20 m boyunda bir ağaçtır. Yaprakları en hafif rüzgarda bile titreşir. Tomurcukları yapışkan, çiçek örtü yaprakları çok ayrıktır. Odunu kağıt hamuru yapımında ve yakacak olarak kullanılır. Bol dip sürgünü verir, ormanlarda dağınık olarak yetişir.

c) boz kavak (P. canescens). öncekilerin melezidir;

II.belsemli kavaklar’ın (tacamahaca bölümü) yaprakları ve dalları hoş kokulu bir salgı ile örtülüdür. Bu ağaçlar Kuzey Amerika’da ve Asya’da yetişir ve kara kavaklarla melezlenebilir;

İII. kara kavaklar’ın (aigeros bölümü) gövdesi kurşunumsu ve çatlaktır, yaprakları üçgen veya baklava şeklinde, çıplak ve yaprak kenarı ince çentiklidir.

Kara kavaklar geniş ölçüde yetiştirilen türlerin çoğunluğunu meydana getirir:a)avrupa kara kavakları: 1. kara kavak (P. nigra) dere kenarlarında yetişir; kabuğu pürüzlü, büyümesi yavaştır.

2. pramit kavak (P. pyramidalis) veya İtalyan kavağı.

b)amerikan kara kavakları:

1. carolina kavağı (P. carolinensis) geniş yapraklı, açık renk kabukludur; 2. virginia kavağı (P. virginianna), buna bazen yanlışlıkla kanada kavağı da denir.

3. P. angulata P. carolinensis’e. yakındır.

4. P. monilifera, P. virginia’ya yakındır.

c)avrupa-amerika kara kavakları: bunlar melezdir ve çabuk büyür: 1. P. serotina en eskisidir; dişi kara kavak bu türe bağlıdır; P. regenerata’nın iki çeşidi vardır.

3. P. robusta, geniş çapta yetiştirilenler arasındadır; P. angulata ile P. pyramidalis’in bir melezidir; kolay tutar. Odunu iç içe halkalıdır, halkaların sayısı ağacın yaşını gösterir.

Odunu sert olduğu için kolay kırılır; bazen yenirceli ve çatlak olur.

Kavak ağaçları, ağaçlandırma işlerinde çok kullanılır; aralarına, çoğu zaman havanın azotunu tespit edebilme yeteneğinde olan kızılağaçlar da dikilir.

Odunu ince tahta halinde kesilebilir; marangozlukta, ambalaj sanayiinde, sandık, kağıt ve kibrit yapımında çok kullanılır.

Bakterilerin, mantarların (dothichiza, melampsora), sebep olduğu birtakım hastalıkları vardır, ökseotu bu ağaca sık sık dadanır, hele gövdesi üzerine yerleştiği zaman odunun değerini düşürür.

Gövde ve dallar içinde galeriler kazan düşmanları da vardır (cossus ve saperda gibi).

Bunları öldürmek için, bu galerilere madeni teller sokulur veya daha iyisi, bu hayvanlar karbon sülfür, fosforlu maddeler veya paradiklorobenzen ile öldürülür.

 Kavak Ağacı
Kavak Ağacı
Kavak Ağacı
Kavak Ağacı
Kavak Ağacı

Bir yanıt yazın