Kaymakamlık Mesleği,Özellikleri | Meslekler |
Kaymakamlık Mesleği Hakkında Bilgi,Kaymakamın durumu illerdeki valinin hukuki ve İdari durumuna benzer.
Ancak kaymakamlar devlet temsilcisi olarak kabul edilmediklerinden siyasi nitelikte bir görevli değil, devlet memuru durumundadır.
Kaymakamlık Mesleğinin Özellikleri
Bu sebeple valinin devlet mallarını idare ve bunlar üzerinde devlet adına tasarrufta bulunma, devlet namına sözleşmeler yapma, mahkemelerde devleti temsil etme yetkisi varken kaymakama bu çeşit yetkiler verilmemiştir.
Kaymakam aynı zamanda valinin hiyerarşi kademesi içindeki astı durumundadır.
Bu sebeple valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.
Kaymakam da ilçenin işleri hakkında ancak valiye baş vurabilir; olağanüstü durumlar dışında doğrudan doğruya bakanlıklarla bağlantı kuramaz.
Kaymakam ilçenin mülki amiri ve ilçedeki merkezi idare görevlilerinin hiyerarşik üstüdür.
Ancak hâkim ve savcılar, askeri personel ve adalet memurları kaymakamın hiyerarşisine tabi değildirler, ilçedeki hiyerarşik üst olması sebebiyle ilçe idare şube başkanlarının, genel ve özel kolluk amirlerinin birinci derecede, diğer memurların ikinci derecede sicil amiridir, ilçe idare kurulunun da başkanı olan kaymakam ilçe memurlarının çalışmalarını ve teşkilatın işlemesini gözetim ve denetimi altında bulundurur.
Kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının yayım ve ilanını, uygulanmasını sağlamak, bunların verdiği ödevleri yerine getirmek, valinin talimat ve emirlerini yürütmek kaymakamın görevleri arasındadır.
Aynı zamanda idari ve adli zabıtanın başı durumundadır.
İdari zabıta amiri olarak ilçe sınırları içinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığını sağlamak, suç işlenmesini önleyecek, kamu düzen ve güvenini korumaya yönelecek tedbirleri almak görev ve yetkisine sahiptir.
Bu amaçla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini kullanır.
Adli zabıta bakımından ise, cumhuriyet savcısıyla birlikte, hükümlü ve tutukluların sağlık şartlarını gözetim ve denetim altında bulundurmak, ilçenin düzen ve güvenliğine ilişkin işlerde, kamu davası açılıncaya kadar savcılıktan bilgi istemek görev ve yetkisine sahiptir.
Adli, askeri ve muhtar yer ve kurumlar dışındaki özel iş yerleri, belediye ve köy idarelerini ve bunlara ait kuruluşları, denetimi altında tutar.
Her yıl ilçenin bütün bucaklarıyle köylerinin en az yarısını ve ilçe içindeki teşkilatı denetler.
Köylerin mali işleriyle yakından ilgilenmek zorundadır.
Köy muhtarının köylü yararına olmıyan kararlarını bozma, görevlerini yerine getirmeyen muhtarlara ihtarda bulunma; ihtiyar meclisine yol gösterip buyruk verme yetkisi vardır.