Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Hobi

Kedilerin Beslenme Şekilleri,Nasıl Beslenmelidir

Kedilerin beslenme şekli,Kedilerin beslenme düzeni nasıl olmalı,Kedilerin beslenmesi nasıl olmalı,Kedilerin beslenme tablosu,Kedilerin Beslenme Şekilleri,Memeli hayvanların etoburlar takımında yeı alan kedilerin beslenmesinde her çeşit et ve türlü iç organlar (sakatat) önemli bir yer alır.

Mutfak artıkları temiz olmak şartıyla kedilerin beslenmesine yarayışlıdır.

Etin biraz pişirilerek ve ince dilimlere doğranmış halde verilmesi daha uygundur.

Kediler Nasıl Beslenmelidir

Kedilerin Beslenme Şekilleri
Ergin bir kedi, ortalama olarak günde 120 gram kadar et veya balık, 30 gram kadar ekmek, bir iki çay kaşığı sebze karışımından meydana gelen bir yiyecekle doyar.

Bir kısım, ekmek veya haşlanmış patatesle dört kısım et ve benzeri, az miktarda pişmiş lahana – veya yeşil sebze ve havuç – ile karıştırılıp verilirse, kediler için yararlı bir yiyecek olur.

Kedilere et yerine hafifçe haşlanmış ve soğutularak kılçıkları ayıklanmış balık etleri de verilebilir.

Özellikle, insanlar tarafından çok sevilmeyen ucuz balıkların etleri, bu iş için çok elverişlidir.

Kediye verilmesi gereken yiyecek miktarı onun yaşama şartlarına, hareket kabiliyetine ve kendi huyuna göre değişir.

Ergin bir kedi, ortalama olarak günde 120 gram kadar et veya balık, 30 gram kadar ekmek, bir iki çay kaşığı sebze karışımından meydana gelen bir yiyecekle doyar.

Bunun üçte biri sabah, üçte ikisi de gece son yiyecek olarak fakat her gün belli saatlerde verilmelidir.

Her yemeğin üstüne küçük bir fincan tabağı süt de içebilen bir kedi, kendisini yeteri kadar mutlu hisseder ve mutfaktan yiğecek aşırmağa kalkmaz.

Kedilere balık, tavuk ve tavşan kemikleri gibi ince olanların veya satırla parçalanmış kıymıklı kemiklerin verilmesi uygun değildir.

Bu çeşit kemikler kedinin ağzına, boğazına batar, yahut onun sindirim yollarım tıkayabilir.

Bir yassı kemik parçası, hayvanı eğlendirip oyalamaya yeter.

Kedilerin yiyeceklerine bir miktar balıkyağı ve biraz bira mayası katılması yararlı olur.

Kalsiyum ve fosfor, kemiklerin gelişmesini hızlandırdığından, yiyecekleri arasına çok az miktarda kemik unu katılması da faydalıdır.

Kemik ununun fazla verilmesi iyi değildir.

Uyguladığınız besleme tarzı, kedinizin fazla yağlanmasına sebep oluyorsa, ona verdiğiniz ekmek, patates ve benzeri karbonhidratlı maddelerle yağı kısmanız, yiyecek miktarını da biraz indirmeniz gerekir.

Hazır Kedi Mamaları

Hazır mama paketlerinin üzerinde yazan “super premium”, “sağlıklı ve parlak tüyler için” ya da “karşı konulmaz lezzet” gibi ifadeler her ne kadar etkileyici görünse de, bu tür ifadelerin mamanın kalitesi veya kedimiz için uygunluğuyla uzaktan yakından ilişkisi yoktur.

Dahası, ilk bakışta birbirinin aynısı gibi görünen tanımlamalar arasındaki küçücük farklar, gerçekte çok büyük farklara işaret ederler.

Paketlerde yer alan yazıların aslında ne vaat ettiğini anlayabilmek için, ayrıntılarda gizli olan bu gerçekleri bilmemiz gerekir.

– Flavor (aroma) kuralı: Paketinde “chicken flavor cat food” (tavuk aromalı kedi maması) yazan bir mamanın tavuk içermesi zorunluluğu yoktur; yalnızca tespit edilebilir bir oranda aroma içermesi gereklidir.

Çoğunlukla bu aromayı sağlamak için tavuk yan ürünleri ya da tavuk yan ürünleri unu kullanılır.

Dolayısıyla tavuk aromalı bir mamanın içinde tavuk eti olma olasılığı son derece düşüktür.

– With (ile) kuralı: Paketinde “cat food with chicken” yazan bir mamanın içinde bulunması gereken tavuk miktarı yalnızca %3’tür.

Hatta pakette “cat food with chicken meal” yazıyorsa, içeriğin yüzde 3’ünün tavuk değil, tavuk yan ürünleri olması yeterlidir.

– Formula ya da dinner kuralı: Paketinde “chicken formula”, “chicken entree”, “chicken nuggets” ya da “chicken dinner” yazan bir mamanın içeriğinde yalnızca %25 tavuk bulunma zorunluluğu vardır.

Dahası, pakette formula, dinner vs. olarak adı geçen maddenin mamanın birinci içeriği olma zorunluluğu yoktur.

Dolayısıyla paketinde “chicken formula” ibaresi taşıyan bir mamanın içeriğinde tavuk dışındaki hayvansal gıdalar, örneğin balık yan ürünleri, tavuktan daha fazla bulunabilir.

Bu nedenle paketin üzerindeki bilgilerden ziyade içerik bilgilerinin sıralamasına bakmak gereklidir.

Eğer paketteki ibarede birden fazla isim yer alıyorsa, örneğin “lamb and rice formula”, mama içeriğinin %25’inin kuzu eti ve pirinç toplamından oluşması yeterlidir.

Burada geçerli olan tek kural, ismi önce geçen maddenin diğerinden daha fazla olmasıdır.

– %95 kuralı: Mamanın üzerinde “chicken cat food”, “beef cat food” ya da “tuna cat food” yazabilmesi için mama içeriğinin en az %95’inin (su dahil) sözü geçen besin maddesi olması gereklidir.

Eğer isimde birden fazla besin maddesi belirtiliyorsa, örneğin “chicken and liver cat food” (tavuk ve tavuk ciğeri), bu ikisinin toplamının mamanın en az %95’ini oluşturması gereklidir

. Söz konusu kural yalnızca hayvansal gıdalar için geçerli olduğundan mama içeriğindeki tahıl ve sebzeler %95’e dahil değildir.

Örneğin paketinde “lamb and rice cat food” (kuzu eti ve pirinç) yazan bir mamanın en az %95’ini kuzu eti oluşturmak zorundadır.

Bu kurala yalnızca bazı üst kalite konserve mamalar uyabilmektedir

Kedilere Zararlı Yiyecekler

Kedilerle insanların metabolizması birbirinden çok farklıdır.

Bu nedenle bizler için hiçbir zararı olmayan yiyecekler kedilerimiz için zararlı, hatta zehirli olabilir.

Kedinize hangi gıdaları verip veremeyeceğiniz sorusunu düşünürken, kedinizin bir etobur olduğu gerçeğini göz önünde bulundurun.

Bununla birlikte, kedinize asla çiğ et (balık, ciğer vb. sakatatlar da dahil olmak üzere) vermeyin.

Ayrıca, hayvansal gıdalar bile olsa, tuzlu, şekerli, baharatlı yiyeceklerin kediniz için zararlı olduğunu unutmayın.

Aşağıdakiler ise çok düşük miktarlarda bile kediniz için zehirli olan gıdalardır.

– Alkollü içkiler

– Avokado

– Çikolata

– Kahve

– Soğan ya da soğan tozu

– Küflenmiş, ekşimiş ya da bozulmuş yiyecekler

Kedilerin Beslenme Şekilleri

Bir yanıt yazın