Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Kene Humması,Türleri ve İsimleri | Ansiklopedik Bilgi |

Kene Humması, küçük vahşi memelilerde yaşayan ornithodorus grubundan kenelerle insana geçen çeşitli spiroketa’ların meydana getirdiği dönüşlü humma. (Hastalık insana tesadüfen geçer.

Hastalık yapıcı etkenler ve mikrop taşıyıcı böcekler, bölgelere göre değişir; hastalığın gidişi ve ağırlığı da aynı şartlara bağlıdır.)

Kene,insana da yapışır kendi başına zararsızdır, fakat yeryüzünün bazı yerlerinde hastalık tohumlarını taşır (spiroketoz, lülaremi, sarı humma ve ondemik tifüs). Köpekte, kene, karın hacmini on katma çıkaracak kadar kan emerek şişebilir.

Köpeği temizlemek için keneyi çekip koparmamalı (bu davranış apseye yolaçar), ancak üzerine bir damla benzin veya terebentin damlattıktan sonra çekip almalıdır.

Keneler

Örümceğimsiler sınıfından yuvarlak değirmi gövdeli, başlı göğüs ve karın kısmı belirsiz çok küçük böcekler takımı.Keneler’de başlı göğüs ve karın ayrı değildir.

Kıskaç veya çengel şeklindeki zehir çengelleri birleşerek emmeye elverişli renkli mahmuz şeklini almıştır.

Bunlarda trake veya deri solunumu vardır.Ağız parçaları çiğneme veya emmeye elverişlidir.

Sindirim aygıtı genellikle düz bir boru şeklindedir; ön kısmında tükürük bezleri, son kısmında ise boşaltım kanalları (malpighi borucukları) bulunur.

Üstün yapılı olanlarında solunum trake iledir; trake borucukları, genellikle bacakların dibinde veya yalnız son iki çift bacağın dibinde bulunan hava delikleriyle dışarı açılır.

Bununla beraber uyuzböceğigiller, demodeci-dae, ilkel uyuzböceğigiller gibi familyalarda ne hava deliği, ne trake vardır. Erkeği ve dişisi bulunan bu hayvanlarda döllenme esastır; keneler gibi bazı türlerde döllenmesiz çoğalma görülür.

Kene Türleri ve İsimleri

Demodex folliculorum, insanda ve bazı memelilerde kılların dibindeki yağ bezlerinde asalak yaşar; sareoptes bazı hayvanlarda, Sarcoptes scabei (uyuzböceği) insanda uyuza sebep olur; ixodes özellikle köpekte ve bazen insanlarda görülür; Tyroglyphus siro peynirlerin üzerinde çok olur; cheyletus eski çamaşırlara, kürklere, tüylere saldırır; eriophyes asmada asalak yaşar; hydrachnes yumuşakçalarda asalak yaşar v.b. Keneler altı alt takıma ayrılır.

Bir yanıt yazın