Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Kış Uykusu Nedir | Ansiklopedik Bilgi |

Kış Uykusu Hakkında Bilgi,Kış Uykusu Nedir,Bazı sıcakkanlı ve soğukkanlı hayvanların, kışı uyku veya uyuşuk gibi bir dinlenme durumunda geçirmesi.

Doğal kış uykusu başlıca üç çeşittir:

Kış Uykusu Çeşitleri

1. gömülme veya örtünme, canlı varlığı içinde yaşadığı ortamdan sıcaklık bakımından ayırır. (Marmot inine kapanır, salyangoz katlıperde salgılayarak kavkısını kapatır, semender kütüklerin içine girer, balçıkbalığı bir kundağa sarınır; ağaçların uyur tomurcukları mumla kaplanır; otsu bitkilerin toprak üzerindeki kısımları yok olur; memeliler kışlık tüyle örtünür.

2.canlı uyuşukluk, sıcakkanlı hayvanlarda dokuların su kaybetmesine vücut sıcaklığının iyice azalmasına sebep olur. (Hayvanlar artık yemez, kıpırdamaz, ancak solunum yapar, yağ stoklarıyla beslenir; bitkilerde özsu dolaşımı durur, büyüme olmaz).

3. Diyadpor hazırlayıp gömme, kış uykusuna yatan memeli hayvanlar marmet, yedi uyuklayan, fındık faresi gibi kemirgenler, kirpi ve yarasa gibi böcekçiller, ayı ve porsuk gibi etçillerdir.

Kemirgenlerle böcekçillerde kış uykusu bütün kış sürer; diğer hayvanlarda ise sıcaklığın değişmesine göre kesintiye uğrar.

Kış uykusu sırasında büzülüp tortop olan hayvanda kan dolaşımı ve solunum ağırlaşır; vücut sıcaklığı —1°C’a kadar düşer; hayvan derin bir uyuşukluğa gömülür; besin ihtiyacı sonbaharda biriktirilmiş olan yağların yadımlanması ile karşılanır.

Böcek ve örümcek yumurtaları, tohumları, çokyıllık bitkilerin toprak altındaki sürekli organları, yosun hayvanlarının statoblastları v.b. ilkbahar gelinceye kadar saklı kalır, ilkbaharda açılıp gelişir.

Bir yanıt yazın