Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Kızamık Hastalığı Nedir,Belirtileri

Kızamık Hastalığı Nedir,Belirtileri  Özel bir virüsle oluşan, bulaşıcı çocukluk hastalığı.Kızamık, çok bulaşıcı, intani bir hastalıktır.

Bir virüsten ileri gelir ve çok kesin bir bağışıklık sağlar. Kızamık salgınlan özellikle ilkbaharda ve daha çok on beş yaşından küçük çocuklarda görülür.

Hastalık on ila on iki günlük bir kuluçka devresinder sonra titreme, ateş, baş ağrısı, döküntü (Koplik lekeleri veya sahici mukoza döküntüleri), çeşitli nezleler (burun nezlesi, göz yaşarması, bronşit), boğuk öksürük ve ileri derecede susama ile başlar.

Mukozalardaki aşırı salgı dolayısıyla, hastalık en çok bu dönemde bulaşıcıdır.

Dört gün kadar sonra, ateşin artmasıyla birlikte deride, çoğu zaman biraz kabarık ve yer yer gruplar halinde toplanmış, ama aralarında sağlam deri parçaları kalan kırmızı lekeler belirir.

Yüzde başlayan bu döküntü yirmi dört ila otuz altı saat içinde, göğüse, karına, kollara ve bacaklara yayılır.

Bundan sonra ateş düşer, lekeler belirsizleşir ve üç veya dört gün içinde kaybolur. Ardından, deri çoğu zaman pullanarak kepek gibi döklilebilir.

Hastalığın seyri çok değişiktir; genellikle ateşli bir iç ve dış döküntüden ibaret olan kızamık bazen boğucu kızamık, kanamalı kızamık, ansefalitli atakso-adinamik kızamık gibi kötü tabiatlı şekiller alabilir.

Bazen de yolaçtığı otitler, larenjitler, bronko-pnömoniler gibi başka hastalıklar dolayısıyla tehlikeli olabilir.

Korunma, özellikle hasta tecrit edilerek yapılır. Ama bu tecridin olumlu sonuç vermesi, hastalık en çok döküntüden Önce bulaşıcı olduğu için güçtür.

Nekahetteki hastanın serumu ile yapılan korunma (Ch. Nicolle ve Conseil metodu) çok küçük çocuklarla genel durumları düşkün olan kimseler için tavsiye edilir. İntani ihtilatlarda ise antibiyotikler kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın