Kola Yarımadası
Kola Yarımadası Rusya Federasyonu’nun kuzeyinde, Murmansk Oblastı sınırları içinde kalan toprak parçası. Laponya’da, İskandinav yarımadasının arka kısmını meydana getiren büyük bir eski kayaçlar kütlesinden oluşmuştur, iklimi çok sert bir bölge olan Kola yarımadası, tundralarla ve güneyde Barents denizi ile Beyaz deniz arasında seyrek ormanlarla kaplıdır.
Yarımada, adını XIV. yy.da bugünkü Murmansk limanının yukarı kısmında çok derin bir ria kıyısında kurulan küçük balıkçılık ve transit limanından aldı.
Bölge İktisadî önemini, Murman kıyısının ılık suları sayesinde yıl boyunca açık tek kutup limanı olan Mur-mansk’a borçludur; öte yandan, özellikle Hibinıy kütlesinde önemli maden yatakları işletilir (fosfatlar, bakır, nikel ve ender topraklar).
Bu kütlenin eteğinde iki sanayi şehri kurulmuştur: Kirovsk; Monçegorsk. Murmansk’tan başlayan demiryolu hattı, Kola yarımadasını Karelya cumhuriyeti sınırına kadar boydan boya aşar ve Karel’yadan Leningrad’a, Kotlas’tan da Rus ovasındaki merkez demiryolu ağına ulaşır.