Komandite Ortak
Komandite Ortak,Komandite ortak’ın sorumluluğu, şirkete koymayı yüklendiği miktarla sınırlıdır.
Komandite Ortak Özellikleri
Sınırsız sorumluluğu kabul ettiğini beyan veya ilan etmesi, ünvana adının konması, temsilci sıfatını açıklamaksızın şirket adına işlemler yapması, şirketin yönetim işlerini üstlenmesi hallerinde komanditer ortağın sorumluluğu genişler, sınırsız hale gelir.
Komandite ortak, şirketi yönetime ve temsile yetkili değildir. Fakat ticari mümessil veya ticari vekil olarak tayin edilebilir. Denetim yetkisi vardır, iş yılı sonunda şirketin defterlerini, envanter ve bilançosunu inceleyebilir veya incelettirebilir.
Önemli sebeplerin varlığı halinde, şirket işlerinin ve evrakının incelenmesi konusunda hakimden her zaman izin alabilir. Komanditer ortak, rekabet yasağına tabi değildir. Ancak komanditer ortağın şirketle rekabet sayılacak işlemlere girişmesi, denetim haklarından yoksun kalması sonucunu doğurur.
Bir komanditer ortağın, hissesini devretmek suretiyle şirketten çıkabilmesi, diğer ortakların bu devir işlemine rıza göstermelerine bağlıdır. Komanditer ortağın ölümü halinde, ortaklık payı ve mevkii mirasçılarına geçer.