Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Komplikasyon Nedir?

 

Komplikasyon Nedir,Tıp,

Komplikasyon Tanımı

Komplikasyon terimi, bir hastalığın aynı sebepten doğan, fakat alışılmamış bir belirtisini, ilk hastalığın dışında bir sebepten doğan ve kendi başına da gelişme gösterebilen bir belirtiyi, hatta hayati bir organın ilk hastalığın meydana getirdiği bünye değişikliklerine bağlı, bilinmeyen bir sebepten hastalanmasını ifade edebilir.

Komplikasyon Örnekleri

Bulaşıcı hastalıkların komplikasyonları şunlar olabilir: mikrobun alışılmamış ve anormal şekilde yerleşmesi (msl. tükürük bezleri hastalığı olan kabakulakta, pankreasın, cinsel organların, böbrek veya meninkslerin hastalanması; flebit, Eberth basilinin yaptığı tifo’nun bir komplikasyonudur); başka bir mikroptan ileri gelen bir intanın belirmesi (bir gripten sonraki zatürree (grip virüsünden değil, pnömokoklardan ileri gelir.

Bünye direncini azaltan ve pnömokokların üremesini kolaylaştıran budur]); bir organ veya sistemin mikrop veya bunun toksinlerinden hastalık alması (msl. kızıl nefritindeki durum: toksinler ve intanın artıkları böbreği bozar, bu yüzden, ağır intanlarda yaygın olarak görülen kanamaların [kılcal damarların dayanıksızlığı] veya vahim hastalık tabloları belirir).

Organlara veya görevlere bağlı hastalıklar ters yönde intani komplikasyonlar gösterebilir; mesela kalp kapakçığının bozukluğu, septisemi’ye yolaçabilir; bir taş idrar yolu iltihabı doğurabilir; diyabet, tüberküloz, kan çıbanı gibi çeşitli intanlara sebep olabilir.

Bulaşıcı hastalıklar dışında organ hastalıklarına bağlı çeşitli görev yetersizlikleri de komplikasyonlar arasında sayılabilir, (anazark [yaygın ödemler] kalp hastalıklarının, üremi böbrek hastalıklarının birer komplikasyonudur) veya tersine, görev yetersizliklerinin doğurduğu organ hastalıkları da birer komplikasyondur.

Mesela, taç atardamar yetersizliği kalp infarktüsüne, kalbin sol karıncığının yetersizliği had akciğer ödemine sebep olur.

Cerrahi patolojide, komplikasyon adı altında, özellikle travmalarda, belirli bir lezyona eşlik eden yan lezyonlar kastedilir; mesela komplikasyonlu bir kırık, bir yara (açık kırık), kaslarda ezilme, damarlarda ve sinirlerde v.b. kopmalarla birlikte olan bir kırıktır.

Cerrahi müdahalelerin komplikasyonları (intanlar, kanamalar, tromboz veya amboliler, akciğer zedelenmeleri v.b.), antibiyotikler, kan sulandırıcılar, modern anestezi ve reanimasyon

Bir yanıt yazın