Kör Ağaç Nedir,Özellikler
Kör Ağaç Nedir,Özellikleri,Kontratablada orta katı oluşturan ve genellikle yumuşak ağaçlardan hazırlanan bölüm.Kontratablaların iç ve orta kısımlarına körağaç denilen bir tabla koyma zorunluluğu vardır.
Diğer katlar körağacın alt ve üstünde, kontrasına gelecek şekilde tutkallanır.
Körağaç, ıhlamur, kavak, çam, kızılağaç, köknar gibi yumuşak ve kuru ağaçlardan yapılır.
Yıllık halkaları yüzeye dik gelecek şekilde hazırlanır, budakları çıkarılıp yamanır ve kusurlu yerleri onarılır. Körağaç yapımında duruma göre çeşitli usuller uygulanır.
Çıtalı körağaç
Aynı cins ağaçta ve kalınlıkları esas tablanın yarısına eşit olacak şekilde kare kesitli çıtalar, kalınlık makinesinde hazırlanır. Tutkal sürülmeden yan yana getirilir.
Dağılmaması için her iki başı daha ince bir çıta ile çivilenir. Astar kaplamaları sıkıldıktan sonra bu çıtalar sökülür.
Çıtaların iç ağaçtan ve yıllık halkaları yüzeye dik gelecek şekilde hazırlanması teknik yönden gereklidir.
Çürütmen körağaç
Genişlikleri 7-10 sm olan tahtalar yan yana tutkallanır. Hazırlanan masif tablanın çalışmaması ve hafif olması için iki yüzü de daire testeresinde çürütülür.
Kiniş aralıkları, körağaç kalınlığı kadar, bir yüzden, bir tersten ve derinlikleri de körağaç kalınlığının’si olacak şekilde çürütülmeli, bundan sonra astar kaplamalar pres edilmelidir.
Izgaralı körağaç
İstenilen tabla ölçüsüne göre çerçeve hazırlanır. Çerçeve kayıtlarından karşılıklı iki tanesinin iç kısımlarına kiniş açılır.
Çerçeve kalınlığında ve başları zıvanalı olan ızgara parçaları, açılan bu kinişlere aralıklı olarak geçirilir.
Izgaraların 5 sm’den daha geniş olmaması ve iki ızgara aralığında 3-4 sm arasında olması gerekir.
Yığmalı körağaç
Tomrukların dış ağaç kısmından alman tahtaların (kalınlığı 3 sm’den fazla olmamak şartıyla) 8-10 tanesi üst üste tutkallanarak pres edilir.
Hazırlanan bu bloktan tahta yüzlerine dik gelecek şekilde şerit makinesinde biçilerek çıtalı tabla elde edilir.
Yıllık halkaları çok yatık olan tahtalar biçildikten sonra dik hale gelir ve aynı zamanda işe yaramayan parçalar değerlendirilir.