Korkuteli
Korkuteli Korkuteli ilçesinin temelini teşkil eden Aladdin mahallesi ilçenin ilk yerleşim merkezidir. Korkuteli ilçesi Antalya iline bağlı Akdeniz bölgesi ilçelerindendir.
Doğusunda Antalya merkez ilçesi, batısında Muğla Fethiye ilçesi ve Burdur, Gölhisar ve Çavdır ilçeleri, güneyde Kumluca ve Elmalı ilçeleri ve kuzeyde Burdur, Bucak ve Tefenni ilçeleri ile çevrili bulunmaktadır.
Doğal yapı olarak Bey Dağları`nın yamaçları ve etekleri çamlık fundalık ve ormanlarla kaplı olup, düz alanlar ise; tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
Korkuteli ilçesinin 101.465 hektarı tarım alanı, 5800 hektarı çayır-mera, 100.339 hektarı orman ve fundalık, 351 hektarı su yüzeyi, 40.313 hektarı tarım dışı ve meskun sahalardan oluşmaktadır.
Tarım alanının 116 hektarı orman sahası içerisinde bulunmaktadır.
Korkuteli Tarihi
İstanos XIV. yy. başlarında Tekeoğullarının yazlık merkeziydi.
Son Teke beyi Osman Çelebi ile Yunus Beyin oğlu Sinaneddin Hızır Bey, istanos emiri unvanını taşıyorlardı.
Yıldırım Bayezid 1397’de istanos’u aldı.
Ankara savaşından sonra Teke beyi Osman Çelebi burayı tekrar ele geçirdi; Karamanoğlu Mehmed II ile birleşerek Antalya’yı almak istedi (1423).
Bunun üzerine Firuz Beyin oğlu Hamza Bey İstanos’a bir baskın yaparak Osman Çelebi’yi öldürttü; İstanos Osmanlıların Teke livasına katıldı.
Korkud Çelebi’nin Antalya valiliği sırasında (1509-1510) adı, Korkuteli olarak değiştirildi.
Kısa bir süre sonra Şah kulu Baba Tekeli isyanında (1510-1511) Korkuteli’nde birçok karışıklık oldu.
Sinaneddin Hızır Beyin yaptırdığı (1319) bir medresesi vardır.