Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Korozyon Nedir,Oluşumu,Etkileri 

Korozyon Nedir,Demirin paslanması, alüminyumun oksitlenmesi korozyona örnek olarak verilebilir.

Türkçeye yabancı dillerden giren korozyon sözcüğü; yenme, kemirilme gibi anlamlarla alakalıdır.

Aşınma, çürüme, paslanma, bozulma ve yenim gibi sözcüklerle karşılanabilir.

Korozyonun Yapıya Etkileri

Yüzeyleri uygun şekilde korunmayan metal ve metal alaşımlarının bozunmaları önemli bir teknolojik sorundur.

Metal ve alaşımların kararlı halleri olan bileşik haline dönme eğilimleri yüksektir.

Bunun sonucu olarak metaller içinde bulundukları ortamın elemanları ile tepkimeye girerek, önce iyonik hale ve oradan da ortamdaki başka elementlerle birleşerek bileşik haline dönmeye çalışırlar; yani kimyasal değişime uğrarlar ve bozulurlar.

Sonuçta metal veya alaşımın fiziksel, kimyasal, mekanik veya elektriksel özelliği istenmeyen değişikliklere (zarara) uğrar.

Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydana gelen olaydır.

Korozyon önleyici, bir maden üzerindeki zararlı etkisini azaltmak veya önlemek için, aşındırıcı bir eriyiğe az miktarda katılan organik veya inorganik kimyasal madde. (Alkali kromatlar ve sodyum bikarbonat, inorganik korozyon önleyicilerdir; jelatin ve kinolein bileşikleri gibi koloit niteliğinde organik önleyiciler ise, çeliğin pas giderme işleminde asidin etkisini sınırlandırmak için asit banyosuna katılır.)

 Korozyonun Oluşumu 

Metal ve alaşımların kararlı halleri olan bileşik haline dönme eğilimleri yüksektir.

Bunun sonucu olarak metaller içinde bulundukları ortamın elemanları ile tepkimeye girerek, önce iyonik hale ve oradan da ortamdaki başka elementlerle birleşerek bileşik haline dönmeye çalışırlar; yani kimyasal değişime uğrarlar ve bozunurlar.

Sonuçta metal veya alaşımın fiziksel, kimyasal, mekanik veya elektriksel özelliği istenmeyen değişiklilere (zarara uğrar).

Korozyon, metalik malzemlerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydan gelen olaydır.

Bir yanıt yazın